Jana Krištof Lehotská sa vás príjemne dotkne hudbou a slovami vo svojom novom albume Dotyky slov.

Peter Dechet

08.novembra 2021 Jana Krištof Lehotská vydáva svoj druhý štúdiový album, ktorý nesie názov „Dotyky slov“. Album obsahuje pätnásť autorských skladieb, z toho tri remastrované single, ktoré doteraz neboli vydané na fyzickom nosiči: singel „S tebou“, duet s Petrom Juhásom „Tisíckrát“ a úspešný singel s textom Juraja Soviara „Na krídlach vážky“. Album je doplnený o jedenásť nových autorských skladieb a jeden bonus track.

Súčasťou albumu je skladba „Zázrak to spraví“, opäť s textom Juraja Soviara, ktorá bola spomedzi 236 autorských skladieb vybraná odbornou porotou v zložení Igor Timko, Rasťo Kopina, Michal Dzurjanin, Jozef Puchala, Rasťo Očenáš, Richard Jajcay a Juraj Hidvéghy, do top 6 skladieb 37. ročníka Košického zlatého pokladu. V premiére skladbu Jana naživo odspievala počas finálového koncertu KZP pre RTVS v Košickom Kulturparku. Po finálovom koncerte bol odpremiérovaný aj videoklip ku skladbe „Zázrak to spraví“.

Inšpiráciou pre spracovanie klipu je osobný príbeh a nešťastná nehoda pri lietaní mladého paraglidistu Tomáša Zelinu, ktorý pre klip poskytol svoj životný príbeh a aj skutočné zábery zo svojej nehody. Klip tým nesie silný odkaz a ponaučenie pre tých, ktorí by sa nerozvážne rozhodli hazardovať zo svojim osudom.


Believe Music (v mene spoločnosti Hotel.eu)

Album „Dotyky slov“ vychádza po dvoch rokoch od vydania debutového albumu Jany Krištof Lehotskej „Sny“. Na skladbách a ich nahrávaní sa pracovalo viac ako rok. Nahrávanie albumu začalo v štúdiu Whatever studio – Vladislav Leškovský a následne pokračovalo už vo vlastnom postavenom nahrávacom štúdiu Jany a Petra – „JKL studio“. Nahrávanie, mix a mastering prebiehal pod rukami výborného muzikanta a zvukára Adriána Rajnohu. „O finálnu kontrolu mastru celého albumu sa postaral Miloš Fedor z The Lost Studio, za čo mu veľmi pekne ďakujeme,“ hovorí Peter Dechet.

Na albume textársky spolupracoval na dvoch skladbách „Na krídlach vážky“ a „Zázrak to spraví“ Juraj Soviar. Všetky ostatné skladby si otextovali sami Jana spolu s Petrom Dechetom. Rovnako si Jana s Petrom sami album produkovali a sú autormi hudby všetkých skladieb. Na nahrávaní okrem interných členov Jankinej kapely: Petra Decheta (akustické gitary), Marty Chalmovskej Halušovej (basgitara), Antona Juríka (bicie a perkusie) a Viliama Černáka (elektrické gitary) spolupracovali aj pozvaní hostia, výborní muzikanti ako blues-rocková legenda René Lacko, výborný bubeník Vladislav Leškovský a multi-inštrumentalista Adrián Rajnoha. O banjo v skladbe „Toto som ja“ sa postaral bývalý dlhoročný člen českej legendárnej bluegrass skupiny Poutníci Peter Mečiar. Sláčikový kvartet pre pieseň „Mama“ skomponoval výborný Peter Hrbík známy spoluprácou s Bratislavským Hot Serenaders či výbornej swingovej zostavy Swingang. Inštrumentálne sláky nahrávala Magda Hianiková, Magdaléna Hladká a v skladbe „Zázrak to spraví“ napísal a nahral violončelá fantastický čelista Matej Tkáč. O klavír pre bonusový track, klavírnu verziu skladby „Zázrak to spraví“, sa postaral jedinečný klavirista Peter Kurhajec. Všetky vokálne linky si Jana sama komponovala, aranžovala a aj naspievala.

Viac o téme: #album #dotykyslov #janakristoflehotska #novinka