Československá hudobná legenda Miro Žbirka už nie je medzi nami.

„Správy o mojej smrti sú PRAVDIVÉ” to by povedal Meky, keby žil… Toto je posledný príspevok legendy československého hudobného sveta na sociálnych sieťach. Včera 10. novembra zomrel Miro Žbirka, spevák, skladateľ, fantastický hudobník a veľký gentleman s humorom jemu vlastným.

Jeho hity Atlantída, 22 dní, Biely kvet, Prvá, Balada o poľných vtákoch, Nechodí, Múr našich lások, S tebou, Kúp mi knihu, Katka, Zažni, Čo bolí to prebolí a mnohé ďalšie patrili a patria k tomu najlepšiemu, čo ponúkala československá popová hudobná scéna 80. rokov.

Bol spoluzakladateľom a členom skupiny Modus, s ktorou v roku 1977 získal Zlatú Bratislavskú lýru za skladbu Úsmev. Neskôr sa vydal na sólovú dráhu s kapelou Limit. V roku 1982 sa stal prvým slovenským Zlatým slávikom.

Multiplatinový Modrý album, ktorý vyšiel pred dvadsiatimi rokmi, reštartoval jeho tvorbu do nového tisícročia a znamenal veľký návrat na pódiá. 1. októbra 2021 vyšiel opäť na LP a 2CD s bonusmi, výpravným bookletom a remastrovaným zvukom z Abbey Road štúdia v Londýne. Vydanie remastrovaného Modrého albumu podporil dokument MEKY režiséra Šimona Šafránka, ktorý vyšiel v lete 2020 a krátky dokument o jeho výrobe „Miroslav Žbirka – Modrý album – The Making Of“.

Na budúci rok sľuboval Meky pre fanúšikov niekoľko narodeninových prekvapení. Tie však už osobne neodtajní.

Tím Rádia VIVA sa dnes rozlúči s Mekym jeho najväčšími hitmi. Bude nám veľmi chýbať…


Miro Žbirka

Viac o téme: #Meky #mirozbirka #zomrel