Vychádza nová LP/CD reedícia ako pripomienka nedožitých 70. narodenín fenomenálnej speváčky Věry Špinarovej.

Mgr. Adriána Čahojová, SUPRAPHON a. s.

Věra Špinarová – dáma malá vzrastom, no veľká svojím hlasom i srdcom, by tento rok v decembri oslávila 70. narodeniny. Bohužiaľ, osud to chcel inak, a výnimočná speváčka nás opustila predčasne. Čo však pretrváva naďalej, je jej hudobný odkaz, ktorý jej právom prisúdil status jednej z legiend českej pop-music. Supraphon ho v týchto dňoch pripomína novou reedíciou jej albumového debutu Andromeda, ktorý vyšiel prvýkrát v roku 1972.

Spevácke skúsenosti získavala Věra Špinarová už od svojich šestnástich rokov, kedy začala spievať so skupinou Flamingo. Odtiaľ neskôr prestúpila do skupiny Majestic, kde vystriedala Marii Rottrovú. Na svoj albumový debut si však musela počkať až do svojich necelých 21 rokov.

Temperamentná speváčka už mala na konte niekoľko hitov, ale ako bolo vtedy zvykom, bez prísneho žánrového zamerania, prelom 60. a 70. rokov tak znel. Jej energický prejav dostal niekoľko výborných príležitostí, a tiež pomohol prevzatým piesňam k občas vitálnejšej podobe, než bol originál.

Podobne bol koncipovaný i Špinarovej dlhohrajúci debut Andromeda, ktorý vyšiel v roku 1972 vo vydavateľstve Panton. V rámci hľadania toho najlepšieho si Špinarová ponechala Skupinu Iva Pavlíka, v niektorých nahrávkach ju však výrazne podporili rozhlasové bigbandy. Medzi autormi piesní nájdeme mená ako D. Volejníček, P. Hannig, B. Ondráček, V. Popelka alebo olympický P. Janda, ktorých doplnili textári V. Čort, E. Krečmar, Z. Borovec, M. Prostějovský, V. Poštulka, Z. Rytíř či výnimočný J. Werich (Summertime).

K úvodnému medley na čele s Music-boxom, ktorý bol niekoľko mesiacov na čele rebríčka rádiových hitov a katapultoval Věru Špinarovú do prvej ligy českej populárnej hudby, sa pridali songy z domácich zdrojov kvality Andromeda, ale tiež dovozové Blues včerejší lásky (I Smell Trouble), Den a noc (She´s Not There) a Volej, volej (Soley, soley). Album tak ponúkol značný štýlový rozptyl od popu cez rock až po hitový bubble-gum, a ako celok výborne fungoval okrem iného i vďaka charakteristickému suverénnemu prejavu energickej ostravskej speváčky.

Album vychádza na LP, CD i digitálne s deviatimi bonusmi. Deväť bonusov, ktoré dopĺňajú album v CD a digitálnej verzii, prináša novšie dôkazy (konkrétne) z rokov 1975 až 2001 o fenoméne, ktorým Věra Špinarová bola a stále je i napriek svojmu predčasnému odchodu.


SUPRAPHON

TRACKLIST:
CD/LP Směs hitů Pantonu (Music-box, Domů mířím, venku svítá, Máme máj, Mý ádié, V zahradě roste kmín) / Den a noc (She´s Not There) / Poste restante / Andromeda / Doktor Faust / První sníh (Požalej) / Alchymista / Letní ukolébavka (Summertime) / Jedeš k nám / Blues včerejší lásky (I Smell Trouble) / Volej, volej (Soley, Soley)

CD BONUSY Jsem ženská (I Am Woman) / Tak nic neříkej / Holubí pírko / Oči / Měj mě rád / Já tě znám / I milenci jednou zestárnou / Já si broukám / Kouzlo bílejch čar

Viac o téme: #album #andromeda #CD #LP #reedícia #veraspinarova