Popredný macedónsky fotograf Ljupčo Ilievski vystavuje v Staromestskej knižnici v Bratislave.

Lenka Čechvalová, Staromestská knižnica

November sa nesie v znamení fotografie, pri tejto príležitosti pripravila Staromestská knižnica v Bratislave v spolupráci s Mestským múzeum v Lučenci výstavu významného macedónskeho fotografa Ljupča Ilievskeho Hľadáčikom do Severného Macedónska.

Spoznajte kultúrne pamiatky, prírodu i život tejto blízkej nepoznanej krajiny cez objektív popredného fotografa zo Severného Macedónska.

Ljupčo Ilievski (30. 7. 1955, Prilep, Macedónsko) je popredný macedónsky fotograf strednej generácie. Doposiaľ je jediným fotografom z Macedónska, ktorého fotografie megalitického observatória Kokino, boli zverejnené v srbskom vydaní exkluzívneho časopisu National Geographic s historicky vysokou úrovňou fotografickej zložky. Fotografuje od roku 1980. Pracuje v Macedónskom rozhlase a televízii ako kameraman.

Pri maľovaní svetlom, ako hovorí svojmu fotografovaniu, sa sústreďuje na navonok nedôležitým témam, ktorým sa venuje dlhodobo a s veľkým nasadením. Nezvyčajnú pozornosť venuje divadelnej fotografii, ktorá ho zaujíma vzrušujúcou hrou tieňov. 

Najväčšou výzvou v jeho tvorbe je v posledných rokoch 4 000 rokov stará história. Megalitickému astronomickému observatórium Kokina bola venovaná samostatná výstava. Ilievski je autorom nielen samostatných, ale i skupinových výstav. Niekoľkokrát získal ocenenie za svoje fotografie. O jeho umeleckých výtvoroch, kritici píšu, že „Ilievski vo svojich fotografiách fixuje tie najzaujímavejšie, najrelevantnejšie detaily, ktoré odrážajú celú filozofiu a psychológiu človeka, odrážajú celú jeho vnútornú drámu.“

Kurátorkou výstavy je Katarína Damjanovová z Mestského múzea v Lučenci.
Výstava je prístupná v centrálnej knižnici na Blumentálskej 10/a od 18. 11. 2021 do 31. 1. 2022 v čase výpožičných hodín: pondelok, streda, štvrtok od 12.00 do 18.30, v utorok a piatok od 10.00 do 15.30.

Viac o téme: #fotograf #ljupcoilievski #staromestskakniznica #výstava