Nový singel od Červeného Bicykla „Prišiel na psa mráz“ prekvapuje novým zvukom.

Viťo Chrappa

Odbicyklovať trochu od starého zvuku kapely a nasmerovať svoj folk-rock do nových, neprebádaných hudobných vôd. To je hlavný cieľ skupiny Červený Bicykel pri tvorbe druhého albumu, ktorý je v procese nahrávania.

Už prvý singel Bohémsky čas naznačil, že bude zvukovo farebný, s množstvom zaujímavých hostí. Nástroje ako cimbal, husle, ústna harmonika, krídlovka či klavír síce nepatria do základnej výbavy skupiny, ale pri jej melodickej tvorbe krásne napísali ďalšie hudobné príbehy. Druhý singel Prišiel na psa mráz je aranžérsky a zvukovo ešte odlišnejší ako predchádzajúce piesne. „Text predstavuje zamyslenie sa nad životom takmer štyridsiatnika, ktorý hľadá svoju cestu a tak trochu bilancuje. Pieseň prichádza v období, keď sa ľudia snažia spomaliť a ponoriť viac do svojho vnútra. To nám veľmi chýba počas pandémie. Verím, že aj hudba dokáže ľudí viac spojiť,“ povedal autor Viťo Chrappa.

Významnú stopu zanechal na tejto piesni zvukový majster Majo Džubák zo štúdia Smile 4U records. Okrem toho, že nahral aj niekoľko nástrojov, jemne použil aj elektronické prvky a zaujímavo poňal napríklad bicie. „Použil som iba kopák a Hi-hat činely čo vytvorilo podporný rytmus pre hlavnú itaru. Basgitara tentokrát plnila úlohu melódie a stará Jolana mi pekne imitovala zvuk kontrabasu,“ povedal Majo Džubák.


Červený Bicykel

Atmosféru piesne podfarbuje aj videoklip, ktorý nakrútil a postrihal talentovaný filmár Chris Bordáč. Ako kulisy poslúžilo čarovné rakúske mestečko Rust a neďaleké Neziderské jazero. Bratislavská skupina Červený Bicykel pred dvomi rokmi vydala svoj debut pod názvom Nechaj sa zviesť na ktorom je 10 piesní. Je dostupný na všetkých známych streamoch. Druhý album plánuje vydať v lete budúceho roka aj vďaka Fondu na podporu umenia.

Viac o téme: #cervenybicykel #novinka #prisielnapsamraz #singel