Vernisáž obrazov Michala Šuda s názvom „Moja cesta“ v Ružinovskej galérii.

Ing. Patrik Cucor, Cultus Ružinov, a.s.

Mestská časť Bratislava-Ružinov a CULTUS Ružinov vás pozývajú na vernisáž obrazov Michala Šuda s názvom „Moja cesta“ do Ružinovskej galérie, ktorá bude sídliť v priestoroch foyer Domu kultúry Ružinov, Ružinovská 28. Výstavu otvorí kurátorka Mária Horváthová a to v utorok 25. januára 2022 o 18:00 hod. Výstava potrvá do 25. februára 2022.

Michal Šuda
Michal Šuda patrí svojou tvorbou medzi pozoruhodné zjavy súčasnej slovenskej sochárskej scény. Jeho kultivovaný, dostatočne racionálny, no zároveň i výnimočne emotívny prístup k téme a jej stvárneniu dáva mnohým jeho dielam temer nadčasovú platnosť a často i filozofický podtext. Michal Šuda je figuralista a vychádza zo základných vizuálnych prvkov reality, zároveň ich však transponuje do nových nečakaných podôb. Jeho sochy na jednej strane evokujú prísny uzavretý kánon antických solitérov, no na druhej strane prekvapujú výnimočnou mierou erupcie a presahmi hmoty do okolitého priestoru, ktorý autor často poníma ako súčasť a významovú pointu diela.

Autor pracuje s fragmentmi a torzami ľudských postáv, ktoré často interpretuje vo forme negatívnych či pozitívnych odliatkov, strieda rozmanité patiny navodzujúce plynutie vekov, kombinuje materiály, najmä kov, drevo a umelé hmoty a sporadicky využíva i tvarovú bizarnosť a náhodnú výrazovosť nájdených a odložených kovových predmetov. Kontrast priamočiarosti a nadsádzky, reality a metafory, ako i prítomnosť jemnej irónie a parafrázy sú v jeho tvorbe neustále prítomné.

Michal Šuda svojimi dielami často reflektuje spoločenské dianie a odvrátenú tvár verejného života. V najnovšej tvorbe sa však znova sústreďuje na svoj vnútorný pocitový svet a interpretuje vlastné mytológie a osobné zážitky, ktoré posúva do polôh „minimalistickej poézie“, sústreďujúc sa na intímnejšiu problematiku ľudského bytia. Práve táto emotívnejšia poloha s náznakom surrealistickej poetiky otvára priestor na vzájomný dialóg.

Viac o téme: #michalasuda #mojacesta #ruzinovskagaleria