Povídky a jedna báseň Zdeňka Svěráka vychádzajú v audioknižnej podobe.

Mgr. Adriána Čahojová, SUPRAPHON a. s.

Knihy Zdeňka Svěráka Povídky, Nové povídky, Strážce nádrže a Po strništi bos sa tešia priazni množstva čitateľov a v jeho autorskej interpretácii i záujmu poslucháčov audiokníh.

Svedčia o tom i zlaté a platinové platne, ktoré za tieto nahrávky získal. Jeho najnovšia kniha Povídky a jedna báseň vyjde už 18. februára v Supraphone v audioknižnej podobe. Od 10. marca sa po piatich rokoch môžu fanúšikovia Zdeňka Svěráka tešiť tiež na uvedenie nového filmu Betlémské světlo, ktorý podľa knižnej predlohy natočil jeho syn Jan Svěrák.

Titul Povídky a jedna báseň je treťou knihou poviedok, v ktorej, ako s nadhľadom píše Zdeněk Svěrák, spojka „a“ má byť taká nenápadná, že vsugeruje skvelé čítanie, proste „poviedky jedna báseň“. V niektorých otvorene vystupuje sám autor či jeho rodinní príslušníci. Jedným z ďalších hrdinov je posledný československý stíhač, ktorý sa zúčastnil v Bitke o Britániu. Vypočujeme si tiež napínavé detektívne odhalenie dávneho zločinu a celý súbor zakončí veštecká báseň, ktorou v októbri 1989 Zdeněk Svěrák predpovedal udalosti, ktoré sa odohrali o mesiac neskôr.

„Tesne pred zamatovou revolúciou som šiel k Václaváku a počul som buchot kladív zo stavby lešenia pre funkcionárov na oslavu 28. októbra. Inšpirovaný som napísal báseň o tom, ako tú tribúnu odnesie ľudský dych. A ono sa to o mesiac stalo. Nie som básnik, ale toto bola výnimočná situácia, kedy som si povedal, že tento pocit sa dá vyjadriť básňou vo voľnom verši,“ hovorí Zdeněk Svěrák.


SUPRAPHON

„Prostredníctvom svojho literárneho diela si Zdeněk Svěrák plní dávne prianie z mladosti – byť spisovateľom. Úspech u čitateľov i poslucháčov svedčí o tom, že svoje sny uskutočnil dobre. Nielen autorsky, ale i interpretačne dodáva svojmu výbornému rozprávaniu jemné nuansy v presvedčivosti postáv. Pôvab tejto Svěrákovej práce spočíva v umení presného vyjadrenia a vždy prekvapivom závere. Jeho dielo môže byť právom porovnávané s tvorbou našich najväčších poviedkarov,“ dodáva producentka Supraphonu Naďa Dvorská.

Atmosféru audioknihy Povídky a jedna báseň opäť dotvoril svojou osobitou hudbou Jaroslav Uhlíř. Titul vychádza na 3CD i digitálne v piatok 18. februára 2022. „Som rád, že sa audioknihy v posledných rokoch tak rozšírili, pretože ľudia majú málo času na čítanie a často trávia dni trebárs za volantom, kde si môžu literatúru užiť aj týmto spôsobom,“ dodáva k vydaniu Povídek a jedné básně v podobe audioknihy Zdeněk Svěrák, ktorý v roku 2018 obdržal „Zvláštní cenu Asociace vydavatelů audioknih“ za mimoriadny prínos v oblasti hovoreného slova.

Viac o téme: #3CD #audiokniha #povidkyajednabasen #Supraphon #zdeneksverak