Igor Orozovič pripravuje singel i klip a s kapelou vyrazí na prvú sériu koncertov.

Mgr. Adriána Čahojová, SUPRAPHON a. s.

Český umelec Igor Orozovič je známy predovšetkým z činohry Národního divadla, ale napríklad tiež z pozoruhodného muzikálu Davida Bowieho Lazarus v Divadle Komedie či z oceňovanej autorskej životopisnej komédie Bezruký Frantík Divadla pod Palmovkou.

Televízni diváci ho poznajú z Poldy, Devadesátek, Pasti alebo z filmových noviniek Jedině Tereza a Řekni to psem. Orozovič pred trinástimi rokmi spoluzakladal populárny Cabaret Calembour, pre ktorý píše hudbu. Pred rokom, v čase lockdownu, zaujal širokú verejnosť charitatívnou piesňou s klipom Hippokratova armáda – projekt vznikol v spolupráci s Kontom Bariéry na podporu lekárov v náročnom období pandémie.

Popri herectve sa Igor Orozovič vydáva s novým autorským piesňovým repertoárom na sólovú hudobnú dráhu. So svojou kapelou pod značkou Igor Orozovič & Co. vyrazí v spolupráci so Supraphonom na prvú koncertnú sériu na trase Praha – Ostrava – Brno, ktorú pomenoval po jednej zo svojich temnejších piesní Když chlap svléká tmu.

V týchto dňoch nahráva v produkcii Jana Aleša singel Náušnice, v ktorom zaznie i charizmatický hlas Veroniky Lazorčákovej. K singlu v priebehu marca vznikne i videoklip v réžii Jany Hojdovej.

„Na sólovú hudobnú dráhu som pomýšľal odjakživa. Ale mal som dojem, že musím nejako hudobne i duševne dozrieť, aby som s tým mohol vyliezť pred ľudí. Tvorba pre Cabaret Calembour je naplňujúca a nekončí sa. Ale je to prevažne zábavný žáner a dosť jasne vykryštalizovaná poetika. A i keď som do každej inscenácie prepašoval nejakú tú šansónovejšiu záležitosť, stále som cítil, že sa chcem ešte pustiť do novej hudobnej rieky a poriadne sa v nej vykúpať, aby mi raz o dvadsať rokov neskôr nebolo ľúto, že som to neskúsil,“ hovorí Igor Orozovič a dodáva: „Už zisťujem, že tá rieka nemá dno a je omnoho ťažšie písať hudbu a texty sám pre seba a za seba, než tvoriť pre inscenáciu alebo nejakého iného speváka. Zároveň nemám jasne definovaný žáner a pre autorské songy nie je v češtine pomenovanie, ak človek nechce byť pesničkár alebo šansoniér. Ale vlastne, to je výzva… Hodlám sa s tým hrať a hľadať spolu s poslucháčmi. Nebudeme si to predsa uľahčovať škatuľkou.“

Časť kapely Igora Orozoviča tvoria muzikanti odchovaní rockom a blues: Michal Rákosník, Marcus Jurkovič a Jan Timiopulos. Jazzovým saxofónom koncerty okorení Martin Forst a na klavír zahrá Zdeněk Dočekal. Súčasťou kapely je virtuózna flautistka a vokalistka Kristýna Farag a špeciálnym hosťom, ktorý sa pripojí k niektorým vystúpeniam, bude herečka a speváčka Veronika Lazorčáková.

„Chceme, aby celý koncert bol jedným veľkým zážitkom. Aby to poslucháčov vcuclo a až do konca nepustilo. Aby sme na chvíľu zabudli na svet vonku a v šere koncertnej sály zdieľali hudbu a príbehy. Na chvíľku si spoločne vytvoríme vlastný svet,“ uvažuje Igor Orozovič.


SUPRAPHON

IGOR OROZOVIČ & Co. – KONCERT/ KDYŽ CHLAP SVLÉKÁ TMU
13. apríla PRAHA – La Fabrika / VYPREDANÉ
14. apríla PRAHA – La Fabrika / pridaný koncert
20. apríla OSTRAVA – Divadlo Mír
26. mája BRNO – Cabaret Des Péchés

Koncert 13. apríla 2022 v pražskej La Fabrike sa vypredal už krátko po tom, čo sa vstupenky dostali do predaja. Ďalší koncert v La Fabrike sa podarilo organizátorom pridať už na 14. apríla a jeho predpredaj sa začal v stredu 23. februára 2022.

„To, že sa náš prvý koncert vypredá tak rýchlo a takmer bez reklamy, sme samozrejme nečakali a je to radosť. Ale tiež panika: koncert sa blíži, a keď viem, že sa vypredal, silnie pocit zodpovednosti, že musí byť dobrý. A to bude! Je to tá najlepšia motivácia, akú sme mohli dostať,“ glosuje nečakanú situáciu Igor Orozovič.

Viac o téme: #igororozovic #koncert #Supraphon