Filmtopia ponúka do kín filmy o Putinovi, Gorbačovovi i súčasnej ukrajinskej mládeži.

Zuzana Golianová, PR manažérka distribučnej spoločnosti FILMTOPIAf

Spoločnosť Filmtopia nasadzuje do kín filmy, ktoré ponúkajú častokrát nepoznanú tvár krajín, ktoré sú sužované nepokojmi. V premiére uvádza radikálny, autentický a citlivý pohľad na ukrajinskú mládež STOP-ZEMLIA, ktorý zarezonoval aj na Berlinale, iránske roadmovie NA CESTE a na základe veľkého dopytu vracia do kín tituly SVEDKOVIA PUTINOVI a GORBAČOV. RAJ ukrajinského režiséra Vitalija Manského. Uvedená kolekcia filmov je aj mementom, aj poctou filmárom, ktorí museli kamery vymeniť za zbrane.

„Film o ukrajinskej mládeži STOP – ZEMLIA som vyberala do dramaturgie takmer pred rokom, no kvôli prebiehajúcej pandémii sme ho až teraz pripravovali do kín netušiac, čo všetko sa udeje. Film ponúka obraz súčasnej ukrajinskej mládeže, aké prežíva starosti a lásky a pri tom vtedy tí mladí ľudia ešte nevedeli, že tie skutočné, veľké problémy, boli len pred nimi. Celá kolekcia filmov, ktorú sme pre kiná vybrali, poukazuje na problémy a konflikty, ktoré sa práve odohrávajú,“ povedala riaditeľka filmovej distribučnej spoločnosti Filmtopia Silvia Učňová Kapustová.

Pred víkendom zorganizovala Filmtopia v Novej Cvernovke benefičné premietanie dokumentu Svedkovia Putinovi. „Kinosálu sa podarilo naplniť na maximum a celý výťažok zo vstupného smeruje na pomoc Ukrajine,“ doplnila Silvia Učňová Kapustová. K podpore Ukrajiny sa pripája aj Medzinárodný filmový festival FEBIOFEST Bratislava. Ten uvedie dve premiéry filmov spoločnosti Filmtopia, STOP-ZEMLIA a Na ceste a tiež film, ktorý mal slovenskú premiéru vlani v novembri Gorbačov. Raj.

STOP-ZEMLIA je radikálny, autentický a citlivý pohľad na znepokojujúci pocit mladosti a vnútorný pohľad na ukrajinskú mládež. Debutujúca ukrajinská režisérka Kateryna Gornostai vytvorila hlboko osobný príbeh o sebaobjavovaní a trpezlivosti. Snímka zaujala aj na prestížnom festivale Berlinale, kde získala v sekcii Berlinale Generation 14Plus Strieborného medveďa.

„Takmer deň čo deň som sa pokúšala dať dokopy nejaké slová, urobiť osobné vyhlásenie, no nepodarilo sa mi to. Nenávisť, hnev a strach boli také veľké (a stále sú), že som každé slovo vnímala ako nezmyselné. Pre mňa to bolo len o konaní, malých či veľkých činoch – posunúť život dopredu. Ale už to hádam zvládnem,“ napísala na svoj facebookový profil producentka filmu Natalia Libet. Píše v angličtine, pretože, ako sama vysvetľuje, cíti sa byť súčasťou medzinárodnej scény. „Chcem, aby Stop-Zemlia videlo na celom svete čo najviac ľudí. Pretože sme to my dnes pred vojnou a aj zajtra sme to my: naše deti – naša budúcnosť, také jednoduché,“ píše ukrajinská producentka. Distribučná premiéra 21. 4. 2022.

Z iného kúta sveta, no stále o obhájení krajiny a domova, je aj iránsky film Na ceste. Režisér Panah Panahi vo svojom debute majstrovsky kombinuje klasickú roadmovie s tichým, ale naliehavým spoločenským posolstvom o krajine, v ktorej sloboda často končí hneď za oknami auta. V intímnom portréte jednej rodiny sa spája humor, naliehavosť, nevtieravá tragika a neobyčajne silné i uveriteľné charaktery. Snímku v oficiálnom výbere Quinzaine des Réalisateurs uviedol aj festival v Cannes. Distribučná premiéra 15. 5. 2022.


Cinematheque Trailers

O tituly renomovaného režiséra Vitalija Manského SVEDKOVIA PUTINOVI a GORBAČOV. RAJ, o ktoré v rámci súčasného diania na Ukrajine prejavili slovenskí diváci veľký záujem. Manský je ukrajinský autor dlhodobo mapujúci situáciu v Rusku. Vyštudoval VGIK, je členom americkej Akadémie filmového umenia a vied (Oscar), ruskej filmovej akadémie NIKA, Ukrajinskej filmovej akadémie a ruskej televíznej akadémie TEFI. Je tiež zakladateľom a prezidentom festivalu autorského dokumentárneho filmu ARTDOKFEST, ktorý sa koná v lotyšskej Rige a v Moskve. Viac informácií o spomínaných filmoch nájdete nižšie či na našej webstránke.

Film Svedkovia Putinovi mal distribučnú premiéru na Slovensku v marci 2019.
Píše sa rok 1999. Dovtedajší ruský prezident Boris Jelcin pol roka pred vypršaním svojho funkčného obdobia úplne nečakane abdikuje a riadením štátu poveruje premiéra Vladimíra Putina. Týmto osudovým okamihom začína dokument Vitalija Manského, ktorý sa ako dvorný prezidentský kameraman dostal do vnútra kremeľskej politiky a prináša tak nečakané svedectvo o začiatku putinovskej éry. Kto všetko sú „svedkovia Putinovi“?

Gorbačov. Raj je aktuálny a intímny portrét muža, ktorý svojimi rozhodnutiami zmenil svet. Počas krátkeho obdobia, keď bol Michail Gorbačov pri moci (1985-1991), došlo k rozpadu veľkej sovietskej ríše. Gorbačov bol architektom Glasnosti a Perestrojky – politických krokov, ktoré dali obyvateľom zeme, prezívanej americkým prezidentom Reaganom „Ríša zla“, šancu žiť slobodne. Michail Gorbačov zrútil Berlínsky múr. Za Gorbačovovej vlády ale tiež vybuchol reaktor v jadrovej elektrárni v Černobyle. Počas jeho vlády zomrelo veľa občanov pobaltských republík usilujúcich o nezávislosť, sovietska armáda potlačila nespokojnosť v Tbilisi aj pokojné demonštrácie v Baku. Za Gorbačovovej éry sa zrútil a rozpadol Sovietsky zväz, čo mu neodpustilo mnoho jeho krajanov. S týmto bremenom minulosti dožíva osamelý muž (nar. 1931) svoje posledné roky v dome na moskovskom predmestí.

Všetky štyri spomínané tituly prináša do slovenských kín spoločnosť Filmtopia, ich distribúciu podporili aj Audiovizuálny fond.

Viac o téme: #Filmtopia #GORBAČOV. RAJ #naceste #stopzemlia #svedkoviaputinovi