Do kín prichádza komédia s prvkami magického realizmu „Betlehemské svetlo“ od režiséra Jána Svěráka.

Magic Box Slovakia

Komédia s prvkami magického realizmu servíruje univerzálne otázky ľudského života s nadsadením a humorom. Scenár filmu Jana Svěráka vznikol na motívy obľúbených poviedok Zdeňka Svěráka.

Starnúcemu spisovateľovi Karolovi Šejnohovi (Zdeněk Svěrák) už písanie nejde ako predtým. Nedokončené poviedky sa mu hromadia v hlave a ich postavy vyliezajú na denné svetlo a dožadujú sa, aby autor pokračoval v deji. Všetci niečo chcú. Fotograf Matěj chce získať nedobytnú magistru z lekárne, pán Bohumil prosí, aby urobil zázrak, automechanik Bakalář by chcel byť liečiteľom. Do toho vstupuje z reálneho sveta Šejnohova manželka, ktorá si myslí, že už by mal písanie nechať a konečne sa venovať jej.

O špecifický vizuál filmu sa postaral držiteľ ôsmich Českých levov a ďalších piatich nominácií, fenomenálny kameraman Vladimír Smutný, oceňovaný architekt Ján Vlasák a kostýmová výtvarníčka Simona Rybáková. Strihu celého filmu sa prvýkrát ujal syn režiséra a vnuk hlavného predstaviteľa strihač František Svěrák.

Hlavné postavy stvárnia okrem Zdeňka Svěráka i Daniela Kolářová, Vojta Kotek a Tereza Ramba. V ďalších úlohách sa diváci môžu tešiť na Ondřeje Vetchého, dánsku herečku Patríciu Schumann a Jitku Čvančarovú.

Viac o téme: #betlehemskesvetlo #kino