Nitrianskej galéria vás pozýva na vernisáž výstavy Na palube.

kolektiv Nitrianskej galerie

Vo výstavnom projekte Na palube nám autor prostredníctvom zdieľania vlastného vnímania sveta sprostredkúva špecifickú skúsenosť so samotným maliarskym procesom.

Vo svojej tvorbe sa koncentruje predovšetkým na skúmanie vzťahu medzi materiálnosťou obrazu a obrazovou reprezentáciou, ktorú fyzická prítomnosť plátna umožňuje sprostredkovávať. S touto odvekou výzvou maliarstva sú spojené ďalšie a nadväzujúce skutočnosti: proces a skúsenosť vizuálneho vnímania, uchopovanie a zachytávanie reality, prenos vizuálnych podnetov na plátno ci vytváranie novej reality. Odhaľovanie týchto vzťahov prebieha prostredníctvom uplatňovania základných maliarskych kategórií.

Maľba sa tak v autorskom podaní Juraja Kollára stáva nielen použitým médiom, ale aj vlastnou témou jeho obrazov. Často sa vyskytujúci raster je sieťou, prostredníctvom ktorej sa zachytávajú a organizujú vizuálne vnemy do kompozícií. Práca v cykloch je neustávajúcim hľadaním možností zachytenia týchto premenlivých a prchavých pohľadov. Sekvencie a variácie obrazov sú určované plynulými posunmi pozície pozorovateľa. Metaforický názov výstavy je pozvaním na vyhliadkovú plavbu, ktorej cieľom je sústredené pozorovanie a vlastné objavy.

Juraj Kollár (Nitra 1981) študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave (prof. Daniel Fischer, 1999 – 2003) a na Akadémii výtvarných umení v Prahe (prof. Zdeněk Beran, 2003 – 2005). Získal viacero domácich i medzinárodných ocenení (Cena Igora Kalného, Zlín 2009; Celeste Prize, 3. cena, Berlín 2009; VÚB Malba roka, Bratislava 2010).

Jeho diela sú zastúpené vo verejných i súkromných zbierkach doma i v zahranicí. Výber z výstav: Lockdown (Pieštanská mestská galéria) 2021; Plató (PGU, Žilina); Oranžová plastová hadice, cervená stuha, tenký polystyrén (Stará cistírna Bubenec, Zahorian & Van Espen, Praha); Buoy ( Zahorian & Van Espen, Bratislava) 2020; Strávený cas (Galéria 19, Bratislava); Prízemie (Galéria J. Koniarka, Trnava) 2019; Obytná zóna (Stredoslovenská galéria, Banská Bystrica); Zázemie (Zahorian & Van Espen Gallery, Bratislava) 2017; Reportovaná malba (Galéria E. Zmetáka, Nové Zámky) 2015; Luxurious Desert under the Sky of Paris (Zahorian & co Gallery, Bratislava); Thoughtful (Victoria s Gallery, Paríž) 2014. Spolupracuje so Zahorian & Van Espen Gallery

Viac o téme: #jurajkollar #napalube #nitrianskagaleria #výstava