Na obrazovky :Športu prichádza Iná liga.

Filip Púchovský, RTVS

Popularizácia športu na profesionálnej aj amatérskej úrovni je od začiatku prioritou televízneho okruhu :Šport. RTVS sa preto rozhodla rozšíriť program o originálnu reláciu Iná liga, ktorá si získala veľkú základňu fanúšikov aj v online priestore. Prvú epizódu relácie Iná liga z futbalového zápasu Chrenovej a Veľkého Cetína uvidia diváci už v utorok 15. marca o 18.45 h na :Športe.

Relácia Iná liga predstavuje dedinský futbal netradičným spôsobom a počas svojej existencie si na internete našla státisíce fanúšikov na Slovensku, ale aj v zahraničí. Zachytáva nielen góly, fauly, pekné akcie, ale aj ľudovú múdrosť a nefalšované vyhrotené emócie. Teraz získava vďaka RTVS aj televíznu podobu a cestu k ďalším športovým fanúšikom.

„Potvrdzujeme svoj jasný cieľ, a to podporovať šport na profesionálnej aj aktívnej úrovni. Čo sa profesionálneho futbalu týka, vo vysielaní ponúkame priame prenosy zo zápasov slovenskej futbalovej reprezentácie, Európskej ligy, Európskej konferenčnej ligy a pôsobenie slovenských zástupcov vo všetkých európskych súťažiach. To všetko je vo vysielaní :Športu podporené zostrihmi toho najlepšieho z futbalových trávnikov v highlightoch z najväčších európskych futbalových súťaží – Ligy majstrov, španielskej La Ligy, nemeckej Bundesligy a talianskej Serie A a samozrejme aj z našej domácej Fortuna Ligy. Na opačnom póle tejto futbalovej zemegule je amatérsky futbal v každom kúte našej krajiny a vysielaním relácie Iná liga tak dopĺňame mozaiku podpory tohto populárneho a krásneho športu a zároveň podporíme všetky regióny vo všetkých kútoch Slovenska,“ povedal riaditeľ sekcie športu RTVS Matej Hajko.

Štáb Inej ligy sa dostáva s kamerou úplne všade. Diváci tak majú možnosť nazrieť do šatní, kam smú vstúpiť len hráči, tréneri a funkcionári, ale aj priamo na ihrisko, vďaka kamere, ktorú má na sebe rozhodca. Relácia je tak pútavá aj pre tých, ktorí na dedinskom futbale nikdy v živote neboli. „Iná liga nie je len športovou reláciou, ale hlavne zábavnou reláciou. Dedinský futbal je totiž hlavne o zábave. Ak by nebol, už by dávno nedával zmysel a zanikol by. Dedinskí futbalisti nemajú kvality Messiho, Ronalda a ani zďaleka nedosahujú ani úroveň nášho rodáka Mareka Hamšíka. Prinášajú však naozajstné, nefalšované emócie, ľudskosť, priateľstvo, súdržnosť a jedinečnú atmosféru v hľadisku. Sme veľmi radi, že sa náš formát dostane na televízne obrazovky. Snažili sme sa o to už dlhší čas. V online priestore má Iná Liga veľký úspech, no nedostala sa ku každému a to sa teraz vďaka RTVS zmení, čo si veľmi vážime,“ hovorí autor relácie Jakub Bubeník, z produkčnej spoločnosti Drums Production.

Reláciu Iná liga budú môcť diváci sledovať vždy v utorok, stredu a vo štvrtok podvečer na :Športe. Divákov bude vybraným zápasom v každej epizóde sprevádzať vždy jeden z trojice moderátorov – herci Pavol Sedlačko a Dušan Ambróš, a moderátorka televíznej Reginy Kristína Kršačok-Kucianová, ktorá poteší najmä pánov. Každý zápas bude na záver komentovať legendárny Laco Molnár.

Projekt Iná liga odštartoval v okolí Banskej Bystrice a postupne sa rozšíril na celé Slovensko. Za vyše 3 roky v online priestore vzniklo vyše 130 epizód a do dnešného dňa dosiahli viac ako 5 miliónov videní na YouTube. Od roku 2021 sa začali nakrúcať každý víkend 3 zápasy – na východe, strede a západe Slovenska.

O moderátoroch:

Laco Molnár
Bývalý futbalový brankár, reprezentant, tréner, ale aj búrlivák, ktorý si nedáva servítku pred ústa. Laco Molnár je medzi športovcami známa osobnosť. Ako hráč dosiahol štyri tituly v Slovenskej lige v drese Slovana a Košíc. Zachytal si aj v 6-tich zápasoch skupinovej fázy Ligy Majstrov v drese FC Košice. Desiatky zápasov má na svojom konte aj v reprezentácii Slovenska V relácii bude vystupovať ako analytik zápasov a chalani z dedinského prostredia sa majú na čo „tešiť“.

Pavol Sedlačko
Pali je súčasťou relácie Iná liga od úplného začiatku. Je to vyštudovaný herec, ktorý si zahral napríklad aj v niekoľkých sériách televízneho seriálu Búrlivé víno. Skúsenosti z televíznej oblasti naberal aj v krajskej regionálnej televízii TV Hronka. Na konte má viacero úspešných autorských relácií. Pali síce sám v športe nikdy nevynikal, ale on sám sa totiž považuje za výborného futbalistu, hádzanára, volejbalistu a tenistu.

Dušan Ambróš
Rodák z Tomášoviec, pri Lučenci aktuálne študuje herectvo na VŠMU v Bratislave. Dušan v súčasnosti moderuje regionálno-publicistickú reláciu Regina na Dvojke. Účinkuje aj vo viacerých predstaveniach divadla Lab a v SND a diváci ho mohli vidieť aj v televíznych projektoch Sestričky, Pán profesor, Svätý Max, Za sklom III a První mise. K Inej lige ho priviedla láska k futbalu a dobrej zábave, čo spolu nepochybne súvisí. Od mládežníckych kategórií až po mužov bol hráčom aktuálne piatoligových Tomášoviec, s ktorými zažil krásne futbalové chvíle a vždy sa rád vracia domov, k tímu a kamarátom, s ktorými si rád zatrénuje.

Kristína Kršačok-Kucianová
Kika je jednoznačne srdcom tímu Inej ligy. Pri relácii je od jej začiatkov, ale intenzívne sa zapojila až v druhej polovici minulého roka. Jej hviezda však naplno zažiarila a chlapské stálice výrazne zatienila. Chlapci sa z nakrúcania neraz vracajú smutní, pretože fanúšikovia chcú na každom zápase jednoznačne Kiku. Je to živel a v skutočnosti najlepší športovec zo všetkých moderátorov. Málokto vie, že v juniorských kategóriách reprezentovala Slovensko v tenise, no neskôr musela kvôli zdravotným problémom so športovou kariérou skončiť. Diváci RTVS Kristínu poznajú z regionálno-publicistickej relácie Regina na Dvojke, ktorú moderuje už tri roky.

Viac o téme: #inaliga #relácia #RTVS