Dráma „Správa o záchrane mŕtveho“ rozpráva príbeh o snahe vrátiť otca späť do života.

Otec po silnej mozgovej mŕtvici upadne do kómy. Matka a Syn sa ocitnú nad jeho bezvládnym telom. Osoba, ktorú milujú je znenazdajky ďaleko a nikto nevie, či sa niekedy vráti späť.

Lekári im veľa nádejí nedávajú. Matka a Syn sústredia všetky svoje sily a začínajú konať. Pokorne prijímajú diagnózu, ale vzdorujú konečnému verdiktu. Pri otcovom lôžku hľadajú tie správne slová, ktoré by mu povedali. Najskôr sa rozprávajú s jeho bezvládnym telom, neskôr pochopia, že musia svoje slová smerovať do oveľa väčšej diaľky. Snaha vrátiť otca späť do života ich núti k tomu, aby prekonali strach a prijali akt vzkriesenia.

Príbeh tohto filmu vychádza zo skutočnej udalosti, z vlastnej skúsenosti samotného režiséra, ktorú Václav Kadrnka približuje slovami: „Otca postihla pred niekoľkými rokmi mozgová mŕtvica, bol v kóme a my sme sa ho z nej s mamou snažili prebrať. Trávili sme pri ňom niekoľko hodín denne, hovorili naňho a on naozaj začal o niekoľko dní otvárať oči a reagovať. Neuveriteľné bolo, že keď sa z kómy prebral, pamätal si úplne všetko, čo sme mu hovorili. To ma inšpirovalo. Chcem vo filme okrem iného ukázať, že sa človek nemá nikdy vzdávať a že aj zdanlivo nezmyselné veci zmysel majú. Je to pre mňa nesmierne osobná vec, skúsenosť na hranici života a smrti, ktorú chcem zdieľať.“

Film Správa o záchrane mŕtveho mal svetovú premiéru v hlavnej súťaži karlovarského festivalu koncom augusta 2021. Potom nasledovalo množstvo zahraničných festivalov, na mnohých z nich film zbieral ocenenia. Na International Film Festival of India, Václav Kadrnka získal cenu za najlepšiu réžiu. Z kolumbijského festivalu Al Este si film odviezol hlavnú cenu a bol uvedený aj na festivale v Seville v hlavnej súťažnej sekcii. Už v roku 2018 bol scenár k filmu ocenený hlavnou cenou HAF Best Project Award na Asia Film Financing Forum Hong Kong a v roku 2021 tu film získal HAF Goes to Cannes Award.

Viac o téme: #kino #premieryvkinach #spravaozachranemrtveho