Čekyho hudobný labák prichádza s novými časťami a hľadá hudobne nadané deti.

Stanislav Čačko, RTVS

Hudobno-zábavná pesničková relácia pre deti v štýle hudobnej školy Mariána Čekovského prichádza na obrazovky RTVS s novými premiérovými časťami. Detskí hudobníci si môžu reláciu vychutnať nielen pred televíznymi obrazovkami, ale byť aj priamo jej súčasťou a stretnúť zaujímavé osobnosti zo sveta slovenskej hudby.

Relácia Čekyho hudobný labák približuje rôzne hudobné žánre v spolupráci s deťmi a významnými slovenskými hudobníkmi. Šikovné malé slovenské talenty v spolupráci so známymi hudobnými odborníkmi vytvoria počas každej časti nové autorské piesne na autorské originálne texty. Výsledkom relácie je pieseň, takmer vždy na originálnu hudbu a text v rôznych žánroch. Deti sa podieľajú nielen na tvorbe, ale aj na interpretácii skladby. V prvej sérii, ktorú RTVS začala vysielať v septembri 2021, Čekyho hudobný labák priniesol 14 častí s novými pesničkami a 2 strihové časti. „Marián Čekovský je naozaj nekonečná studnica nápadov. Baví, inšpiruje a motivuje nielen deti, ale aj nás v kreatívnom a realizačnom štábe. Mám veľkú radosť, že deti spoločne učíme nielen tvoriť, ale aj byť tolerantnými, neodsudzovať nepoznané v hudbe, aj v živote,“ hovorí kreatívna producentka Ingrid Dezijn.


RTVSOfficial

V nových premiérových častiach sa môžu milovníci hudby tešiť aj na muzikantov ako Henry Tóth, Pavol Hammel, Polemic, Martin Madej, Veronika Husovská, Adrian Harvan, Marco Pillo či Štefan Chrappa alias Pišta Vandal i textárov Kamila Peteraja, Mariána Andričíka, Jozefa Husovského, Evu Luka, Petra „Petko“ Opeta a ďalších. Reláciu vyrába Štúdio RTVS Košice a hudobné experimenty sa odohrávajú v Mariánovom štúdiu, ktoré vyrástlo v priestoroch niekdajšej „Zlatej brány“. „Vždy som sníval o hudobnej škole, kde by sa hudba vyučovala podobne ako v našich labákoch, a to formou experimentov. Baví to nielen deti, ale aj našich dospelých hudobníkov. Všetci naši hostia sú dôkazom, že hudba ich baví celý život. A o to nám ide aj vo vzťahu k deťom,“ povedal hudobník a moderátor relácie Marián Čekovský.

„Pre mňa ako pre riaditeľa košického štúdia je dôležitý nielen fakt, že cyklus výrazne prispel k posilneniu pozície Štúdia RTVS Košice ako tradičnej bašty kvalitnej tvorby pre deti a že pripútal k obrazovkám nielen detských divákov, ale aj ich rodičov, ale i skutočnosť, že nadviazal na celý rad povestných detských relácií od Zlatej brány až po Zázračný ateliér“, dodal riaditeľ Štúdia RTVS Košice Jozef Puchala.

Svoj talent môžu v televíznej relácii ukázať aj šikovné deti do 14 rokov. Ak hrajú na nejaký hudobný nástroj alebo spievajú, môžu sa prihlásiť formou krátkej videoukážky cez mailovú adresu cekyholabak@rtvs.sk a stať sa súčasťou nakrúcania relácie v Košiciach.

Nové premiérové časti Čekyho hudobného labáku odvysiela RTVS každú sobotu od 9. apríla vždy o 9.00 h vo vysielaní detského pásma Karavan na Jednotke.

Viac o téme: #cekyhohudobnylabak #deti #Jednotka #Karavan #rel8cia #RTVS #spev #talenty