Lucia Lužinská uvádza nový videoklip k piesni „Premena“.

Boris Čellár

Speváčka a herečka Lucia Lužinská je na Slovensku dlhodobo etablovaná najmä v džezovom žánri, ale veľmi rada siaha k zaujímavým spoluprácam, experimentom a žánrovým presahom.

V roku 2021 v rámci spolupráce na audioknihe Slovensko Komické vznikla skladba s názvom Premena. Po úspešnom uvedení v knihe Lucia predpokladala, že nahratím skladby bude spolupráca naplnená. Ale ako sama interpretka hovorí:

„Počas písania textu som si k piesni vytvorila hlbší vzťah. Pôvodnú melódiu od Dušana Homéra a Fera Lintnera aranžérsky uchopil Boris Čellár a to prinieslo ďalší, mne hudobne veľmi blízky, rozmer. Song sa mi tak stal akousi vlastnou výpoveďou a nazvala som ho Premena. Nie je to džez ani klasický pop, je to jednoducho hudba, ktorá sa formovala spojením spoločného slobodného cítenia dvoch hudobníkov. Text zachytáva moju osobnú cestu, ale je univerzálny pre každého človeka, ktorý kedykoľvek v živote prežil pocit samoty, neprijatia, neistoty. Je o tom, že šťastie a ochranu dokáže v sebe nájsť každý, občas sa len stačí odraziť od dna a začať sa na veci dívať inak.“

Tvorcovia sa na základe pozitívnych reakcií rozhodli natočiť k piesni videoklip vo vlastnej produkcii. Scénu, kontrast mesta a prírody, zachytil objektívom Eileen Yaman, je to príbeh hľadania a nachádzania s otvoreným koncom. A ako ho vníma Lucia?

„Možno pre osobnú esenciu, čo sme do toho vložili spolu s Borisom, možno pre obdobie, ktorým si mnohí tvoriví a hľadajúci ľudia za posledné dva roky prešli, sme sa rozhodli natočiť k piesni aj videoklip. Vznikol v našej produkcii, pretože v tej chvíli to bola najschodnejšia cesta. Sústredili sme sa na autentickosť a skrytý príbeh cez pocity človeka kráčajúceho po ceste za odpoveďou na jeho vnútornú otázku až k bodu premeny. Napriek tomu, že sa točilo pri veľmi nízkych teplotách nad nulou a mala som na sebe väčšinou len tenké šaty, celý proces som si nesmierne užívala aj vďaka ľuďom, ktorí nám pri tom pomáhali“.


Lucia Luzinska

Pieseň Premena
Naspievala ju Lucia Lužinská, ktorá je aj autorkou textu. Hudobnej úpravy a nahratia všetkých nástrojov, akustickej gitary, elektrickej gitary, píšťaly, WoodPack-u a ambientných zvukov, sa zhostil Boris Čellár. WoodPack a píšťala sú zároveň jeho vlastnoručne vyrobenými hudobnými nástrojmi. Skladba pôvodne vznikla pre projekt Prešporského divadla – audiokniha Slovensko Komické v roku 2021. Nahrávala sa v Richard Salay Studio. Videoklip k piesni natočil Eileen Yaman. Točilo sa v prírode v okolí Chtelnice a v Bratislave. Poďakovanie za pomoc pri natáčaní patrí aj OZ Makovička, Babioles a Štúdio 4 elements.

Viac o téme: #lucialuzinska #Premena #slovenskokomicke