Skupinu SHALOM a jej hity pripomína kompilácia AŽ JEDNOU k 30. výročiu jej vzniku.

Renáta Tomášová, Warner Music CZ

SHALOM, hudobný fenomén prvej polovice 90. rokov trhajúci predajné aj hitparádové rekordy, pripomína novinková kompilácia Až jednou (30th Anniversary Best Of). Zoskupenie Petrov Muka, Kučeru a Honsa doprevádzané výraznými ženskými vokálmi patrilo od roku 1992 po dobu niekoľkých rokov k absolutnej špičke československej domácej pop music.

Shalom bol pôvodne myslený ako projekt Petra Muka a Petra Kučeru, v ktorom našli uplatnenie piesne, ktoré sa nehodili pre ich domovský Oceán. „Považujeme se za dobré a důležité a chceme jim dát šanci. Tentokrát jsou výsledkem diskusí a kompromisů jen dvou lidí se všemi přednostmi i zápory této skutečnosti. Chtěli jsme sevřenější formu písní a větší prostor pro vokály,“ povedal v tom čase k novej platforme v jednom z rozhovorov spevák a skladateľ Petr Muk. A Petr Kučera dnes dodáva: „Rád bych s Petrem natočil ještě 10 Shalomů. Osvobodili jsme se tehdy spolu k novému vnímání hudby bez oceánské minulosti. Petr si byl silně jistý, dostali jsme plnou podporu u vydavatelství. Což byl obrázek svobody 90. let. V onom čase jsem si myslel, že to neskončí.“

Z projektu vyrástlo za krátku dobu hudobne a spevácky silné zoskupenie troch Petrov (Muk, Kučera a Hons – dvorný textár) a troch Ján (Feriová, Badurová a Benetová, postupne sa na postoch vokalistiek vystriedalo niekoľko ďalších speváčok, aj Michaela Klímková), ktoré vážne prehovorilo do pop music prvej polovice 90. rokov. Shalom sa stal mohutným fenoménom s radou úspešných hitov naplnených mystikou a biblickými odkazmi, doprevádzaných stotisícovými predajmi hudobných nosičov a vypredanými turné. „Shalom byl pokračováním upřímného přátelství mezi těmi, kteří se podíleli i na Oceánu, další hudební spoluprací, která oslovila mnoho posluchačů tehdejší doby. Až jednou, Slunce, Bonsoir mademoiselle Paris… i dnes je na co vzpomínat a je pořád aktuální – i po těch letech – cítit sounáležitost s tím, co jsme pro naše fanoušky vytvořili,“ potvrdzuje mimoriadnosť skupiny a jej tvorby Petr Hons.


Warner Music Gold

Kompilácia Až jednou vychádza k 30. výročiu vzniku Shalomu a vydania prvého eponymného albumu. Názov nesie podľa najväčšieho hitu, ku ktorému Petrovia natočili videoklip s režisérkou Katarínou Ďurovičovou v Izraeli. Album zostavil dlhoročný spolupracovník Oceánu, Shalomu a Petra Muka – Karel Deniš z piesní z debutového albumu, druhého štúdiového albumu Brány vzkazů, live platne 5, 4, 3, 2, 1… Shalom! a singlov a maxisinglov, ktoré skupina vydala. Zahrnul aj anglickú verziu piesne Až jednou, Someday, určenú pre zahraničný trh, a dve coververzie, ktoré v podaní Shalomu popularitou smelo konkurovali originálom: Bon soir mademoiselle Paris a Stín katedrál. Na 2LP je tracklist oproti CD rozšírený o dve skladby: Shalom a Přesypané pohledy (live).

Viac o téme: #30thanniversarybestof #album #azjednou #kompilácia #SHALOM