V predpremiére pilotnej inscenácie Novomestského Divadla ožil stredoveký Jeruzalem.

Martin Blaško, Stredisko kultúry Vajnorská

Po necelom roku od výraznej rekonštrukcie a znovuotvorenia sa v Stredisku kultúry udiala ďalšia významná udalosť. Počas moderovaného večera bolo vo štvrtok, 28. apríla o 19:00 oficiálne otvorené Novomestské Divadlo a v predpremiére uvedená jeho pilotná inscenácia.

Iniciátormi vzniku a zakladateľmi výnimočného projektu novej divadelnej inštitúcie sú oceňovaný scenárista, režisér Michael Sharmant, spoločne s riaditeľkou strediska kultúry BNM na Vajnorskej, Máriou Priečinskou. Oboch na pódiu privítala moderátorka Bibiana Ondrejková, ktorá prítomných pozvaných hostí večerom sprevádzala. Po krátkom moderovanom úvode, v ktorom vystúpil aj starosta mestskej časti Bratislava-Nové Mesto, Rudolf Kusý si prítomní diváci v predpremiére pozreli pilotnú inscenáciu divadla, historickú drámu Jeruzalem Anno 1187.

Inscenácia diváka vtiahla do obdobia stredoveku, ktorého reálie sa však až nápadne podobajú realite dneška. Divákov šokovala hĺbka autorského textu len 23 ročného Michaela Sharmanta a jej činoherné spracovanie. Publikum, v ktorom sa nachádzalo množstvo známych osobností zo sveta showbiznisu a kultúry, bolo svedkom mnohých zaujímavých šermiarskych súbojov s kaskadérskymi prvkami, ktorých súčasťou bol aj herec Dušan Cinkota, stvárňujúci hlavnú postavu príbehu – baróna Bailiana. Tie dopĺňala prepracovaná historická scéna spoločne s kulisami od kreatívneho tímu Ivana Kopu vytvorenými podľa návrhov režiséra, na mieru pre túto produkciu. Príbeh inscenácie sa odohrával na dvoch pódiách, z ktorých menšie sa nachádzalo v hľadisku, vďaka čomu herci dokázali s publikom lepšie komunikovať a počas predstavenia nadväzovať užšiu interakciu. Atmosféru v sále taktiež umocňovala jedinečná autorská veľkovýpravná hudba, ktorú do inscenácie skomponoval spevák, skladateľ, producent, multiinštrumentalista a víťaz Česko Slovenského X-faktoru Peter Bažík, ktorý sa divákom zároveň predstavil aj v hereckej úlohe. Stvárňoval rolu eminencie. Kombináciu vyššie spomínaných aspektov ocenili diváci v deň predpremiéry, aj premiéry neutíchajúcim standingovation.

Obsadenie postáv inscenácie bolo výsledkom dvojdňového kastingu, ktorým prešli len tí najlepší. Na pódiu v hlavných úlohách zahviezdili známi slovenskí herci Dušan Cinkota a Roman Pomajbo, Lívia Bielovič, Petra Palevičová či David Árva, ktorých skvele dopĺňali mladé herecké talenty.

O scenár a réžiu sa postaral už spomínaný Michael Sharmant, ktorý divadelne debutoval v roku 2019 v D.P.O.H. Historicky verné zobrazenie kostýmov a masiek mala na starosti vizážistka, umelecká výtvarníčka, maskérka a producentka dramatických podujatí, Marta Gejdošová.

Po predpremiére nasledovala oficiálna recepcia pre pozvaných hostí a o deň neskôr, v piatok 29. apríla o 19:00, bola pre verejnosť uvedená oficiálna premiéra inscenácie. Najbližšie reprízy si môže verejnosť pozrieť 19. a 30. mája 2022 v Novomestskom Divadle na Vajnorskej ul. 21.

Viac o téme: #BNM #divadlo #inscenácia #Jeruzalem #predstavenie #strediskokultury