Dlhoočakávaní Jean Louis Matinier & Kevin Seddiki vystúpia na májovom World Music Festivale Bratislava.

PR World Music Festival

Populárny festival prichádza s novinkou, tento rok sa uskutoční jarná aj letná časť bratislavského world music festivalu. Pre jazzových fanúšikov tak nastane skvelá príležitosť. Už v máji sa na Slovensku konečne predstaví dvojica, na ktorú sa, kvôli COVIDu čakalo vyše dvoch rokov.

Fenomenálny akordeonista Jean Louis Matinier a vynikajúci gitarista Kevin Seddiki predstavia svoj spoločný projekt Rivages, ktorý si za ten čas stihol získať množstvo priaznivcov. Ich vystúpenie bude súčasťou tzv. Francúzskeho dvojkoncertu, kde vystúpi aj duo Iness Mezel a Nora Abdoun. Bude to jedinečná možnosť spoznať dva hudobné projekty z bohatej francúzskej hudobnej scény už 21.mája 2022 v Slovenskom Rozhlase.

Jean Louis Matinier & Kevin Seddiki (Francúzsko)
Jean Louis Matinier je jedným z najzaujímavejších akordeonistov v Európe. Hoci má klasické hudobné vzdelanie a pôsobil v profesionálnych zoskupeniach ako Tarkovsky Quartet, má rád výzvy v podobe projektov s rôznorodými hudobníkmi, ktoré prekračujú hranice žánrov. Dôkazom sú výborné albumy s interpretmi ako Anouar Brahem, Renaud Garcia-Fons, Louis Sclavis, aj Marco Ambrosini. Spolu s ním sa Matinier objavil aj na bratislavskom festivale Konvergencie.

Gitarista Kevin Seddiki, je držiteľom prestížneho Európskeho gitarového ocenenia (European Guitar Award 2009) a dlhoročným spoluhráčom napríklad aj známeho hudobníka Al di Meolu. Kevin má rovnako blízko k jazzu ako aj k world music. Je nielen vnímavým spoluhráčom, ale aj skladateľom. V Bratislave sa už predstavil v duu s iránskym perkusionistom Bijanom Chemiranim a zahrali skladby z výborného albumu “Imaginarium”.

Jean-Louis Matinier a Kevin Seddiki vytvorili hudobný projekt, ktorého hlavnú myšlienku zhrnuli v popise „Chamber Jazz Music Opened to the World“.Výsledný album vyšiel pod názvom Rivages v renomovanom vydavateľstve ECM.

Obaja umelci už v Bratislave účinkovali s inými hudobníkmi. ich spoločný projekt potvrdzuje kvality oboch hráčov umocnené improvizačnými schopnosťami a invenciou v bravúrnej hudobnej komunikácii. K.Seddiki ju popisuje nasledovne: „Vzťah s J.L. Matinierom bol okamžitý. Zdieľame skutočne špecifické predstavy o zvuku a rytme. Dokážeme si vymieňať myšlienky, aj keď sa pohybujú vo veľmi širokej škále nálad a idiómov”. Dobrým príkladom je skladba “Schumannsko”, ktorá čerpá z bulharskej tradičnej melódie aj témy od R. Schumanna. Výsledok je neobyčajne nápaditý, pričom na koncertoch plynule prechádza do strhujúcich improvizácií.


France Musique

Iness Mezel & Nora Abdoun (Alžírsko, Francúzsko)
Nositeľka ceny Kora Award “Best Singer of Africa/ Music Awards” za rok 1998 vydala niekoľko rozmanitých albumov. Ten s názvom “Beyond the Trance” vznikol v spolupráci s gitaristom Justinom Adamsom (známy ako spoluhráč Roberta Planta). Spevácke frázovanie a netradičný prejav Iness Mezel dodávajú piesňam nádych jazzu či blues. Má za sebou množstvo úspešných koncertov a výnimočné postavenie na medzinárodnej scéne ako všestranná multižánrová speváčka a skladateľka. V Bratislave vystúpi v komornom duu s perkusionistkou Norou Abdoun. V ich podaní sa berberská hudba a africké rytmy menia vplyvom multižánrového prístupu.

Jean Louis Matinier & Kevin Seddiki (F) a Iness Mezel & Nora Abdoun (F)
21.5. 22 / 19.00, Slovenský Rozhlas, Štúdio 2, Mýtna 1, Bratislava
PREDPREDAJ – TU

 

Viac o téme: #jeanlouismatinier-kevinseddiki #podujatie #worldmusicfestivalbratislava