Hudobné koncerty festivalu talianskej kultúry Dolce Vitaj dodajú životodarnú silu a energiu.

Zuzana Golianová, bARSdobrýchýr

Festival talianskej kultúry DOLCE VITAJ predstavuje už po pätnásty raz bohatú ponuku významných stretnutí s talianskym umením a životným štýlom. Po dvoch rokoch sa jeho program naplní živými vystúpeniami, ktoré si najviac užijú milovníci hudby.

Úvodný koncert bude 6. júna 2022 patriť výnimočnému zoskupeniu hudobníkov DANIELE DI BONAVENTURA TRIO. Ich repertoár stavia na hudobných tradíciách vzdialených krajín, kde v každom tóne cítiť horúce slnko a fascinujúcu atmosféru. Husľový alchymista LUCA CIARLA zas očarí slovenské publikum svojou neuveriteľnou ľahkosťou, s ktorou sa pohybuje na pomedzí viacerých žánrov, 17. júna 2022. Na oba koncerty je vstup voľný. Festival organizuje Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave.

„Festival Dolce vitaj má v našom kalendári pevné miesto, nadšenie z realizácie nových projektov je pre nás vždy veľkou motiváciou. Po dvoch rokoch izolácie a rôznych obmedzení sa veľmi tešíme z dvoch živých koncertov, ktorých rytmus a melódie prekračujú žánre aj zemepisné hranice, aby nám pripomenuli, že hudba a umenie dokážu prekvapovať a zjednocovať aj bez slov,“ povedala Alessandra Sanniti, riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave. Aktuálny ročník festivalu ponúkne okrem hudobných koncertov aj vizuálne umenie, literárne stretnutie a tradičnú filmovú prehliadku Cinevitaj.

Úvodný koncert festivalu Dolce Vitaj bude patriť výnimočnému zoskupeniu hudobníkov, ktorí vždy spolupracovali s umelcami svetového mena. DANIELE DI BONAVENTURA TRIO sa v Bratislave predstaví po prvý raz, v pondelok 6. júna 2022 o 19.00 hod. vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. Repertoár koncertu vychádza z hudobných tradícií krajín Latinskej Ameriky, Stredného východu, Severnej Afriky a južnej Európy.

Na čele zoskupenia stojí Daniele Di Bonaventura, skladateľ, multiinštrumentalista, hudobný aranžér a predovšetkým jeden z najlepších svetovo uznávaných hráčov na bandoneóne. Jeho erudovaná hra sa vyznačuje mnohotvárnym, sugestívnym a introspektívnym štýlom, pričom má veľmi široký hudobný záber, od klasickej po súčasnú hudbu, etno, tango a jazz. Daniele Di Bonaventura je výraznou osobnosťou talianskej hudobnej scény, jeho kariéra je ovenčená spoluprácami s hudobníkmi ako Enrico Rava, Paolo Fresu, Stefano Bollani, A Filetta, Oliver Lake, David Murray, Miroslav Vitouš, Rita Marcotulli, David Liebman, Toots Tielemans, Lenny White, Robin Kenyatta, Omar Sosa, Joanne Brackeen a mnohí ďalší. Ako hráč na bandoneóne prezentoval svoju tvorbu na významných medzinárodných festivaloch: Music Hall Festival a Royal Festival Hall v Londýne, Umbria Jazz, Music Hall v Leurwardene, Deutsches Jazz Festival vo Frankfurte, Berlin Jazz Festival, Festa de la Mercé v Barcelone, London Jazz Festival, Festival Berlioz, Jazz in Marciac. Venuje sa aj filmovej hudbe a za svoju tvorbu získal viacero významných ocenení.

„Hrou na bandoneóne som znovu objavil posvätný svet, nakoľko sa tento nástroj pôvodne používal v kostole ako malé prenosné harmónium. Tak sa vraciam späť k jeho počiatkom, pretože mi umožňuje rozvíjať klasický štýlový repertoár, ktorý oprašuje techniku kontrapunktu a fúgy spojenú s temperamentnejším jazykom. Narodil som sa a žijem v regióne Marky obklopenom kopcami a vidiekom a moja hudba má zákonite korene v mojej domovine“, povedal Daniele di Bonaventura v rozhovore pre portál allaboutjazz.com a ďalej sa vyznal z lásky k hudbe, ktorá ho sprevádzala celý život. „Od malička som počúval operu vďaka otcovi, ktorý ma brával do divadla. Neskôr som začal hrať na klávesy a počúval som vtedajšie kapely ako Pink Floyd a Genesis a postupne som prešiel k rock & rollu a popu. Potom som študoval kompozíciu na konzervatóriu, kde ma očarila klasická a súčasná hudba. Jazz som objavil vďaka Billovi Evansovi a vtedy sa môj život zmenil.“

Spolu s ním tvoria trio Elias Nardi, ktorý hrá na oud, čo je arabská lutna a Ares Tavolazzi, ktorý študoval hru na violončelo a kontrabas na konzervatóriu vo Ferrare. Pracoval ako štúdiový hudobník pre Paola Conteho, Francesca Gucciniho a iných. Od sedemdesiatych rokov mal veľa príležitostí hrávať so špičkovými hudobníkmi, jeho bohatú hudobnú kariéru poznačila aj newyorská zastávka, ktorá ho priblížila k jazzu.

Husľový alchymista Luca Ciarla vystúpi v piatok 17. júna 2022 v Klariskách. Denník La Repubblica ho označil za jedného z najzaujímavejších huslistov na súčasnej medzinárodnej scéne, schopného pohybovať sa medzi rôznymi žánrami bez toho, aby sa odchýlil od svojho nezameniteľného štýlu. Hudobník bol v roku 2015 so svojím kvartetom hosťom Bratislavských jazzových dní.

Luca Ciarla je mimoriadne tvorivý a nepredvídateľný huslista. Hudbu tvorí slučkovým pedálom, hlasom a rôznymi hračkárskymi nástrojmi. Celú partitúru svojho orchestra predvádza sólovo pred očami poslucháčov, ktorí pri pohľade na hrajúce husle počujú zvuk gitary, violončela či perkusií. V tomto imaginárnom hudobnom svete Luca spieva, píska, imituje rôzne nástroje a pridáva nové improvizácie; hudba sa neustále vyvíja a mení sa na fascinujúci jednočlenný orchester. Program koncertu pozostáva z originálnych kompozícií presiaknutých stredomorskou atmosférou s minimalistickým nádychom, ktorých nezvyčajné aranžmány vychádzajú z talianskej ľudovej tradície.

Luca Ciarla ukončil v roku 1993 na konzervatóriu štúdium hry na husle a ďalej sa vzdelával na hudobných akadémiách vo Fiesole a Saluzzo. V roku 1996 sa presťahoval do USA a pokračoval v štúdiu jazzu s Davidom Bakerom na Indiana University v Bloomingtone. Neskôr si urobil doktorát na Univerzite v Arizone, kde niekoľko rokov vyučoval hru na husle a improvizáciu. Je laureátom mnohých hudobných súťaží v Taliansku aj v zahraničí, spolupracoval s významnými umelcami ako sú Greg Cohen, Chris Jarrett, Daniele Sepe, Joshua Bell, Daniele Sepe, Danilo Rea, Luciano Berio, Fabrizio Bosso. Účinkoval na mnohých festivaloch klasickej a svetovej hudby takmer v 70 krajinách sveta.

Festival DOLCE VITAJ 2022 sa začne už 26. mája 2022 v Považskej galérii umenia v Žiline autorskou výstavou Lucie Marcucci (Florencia, 1933), ktorá sa objavila na alternatívnej umeleckej scéne už v šesťdesiatych rokoch ako jedna z výrazných predstaviteliek pop-artu a vizuálnej poézie. Výstava Maria Mulas. Talianske ikony vo fotoportrétoch otvorí svoje brány 2. júna 2022 v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave. Fotografie priblížia slovenskému publiku výkvet talianskej inteligencie a tvorivosti druhej polovice 20. storočia, ktorý ovládal mnohé sféry umenia i spoločenského života. Od 8. júna 2022 sa začne tradičná filmová prehliadka Cinevitaj. 14. júna 2022 je na programe online rozhovor so spisovateľom Sandrom Veronesim, autorom úspešného románu Kolibrík a dvojnásobným držiteľom Ceny Strega (2006, 2020) a ceny Campiello (2000). Od 24. júna do 4. decembra 2022 bude na Bratislavskom hrade výstava maliara Vasca Bendiniho Sto (k)rokov a tým sa tohtoročný festival uzavrie. Ani v tomto roku nebude chýbať tradičný Taliansky trh na Hviezdoslavovom námestí.

Festival sa koná pod záštitou primátora Hlavného mesta SR Bratislavy Matúša Valla.

Viac o téme: #dolcevitaj #festival #koncerty #lucaciarla #talianskyinstitut