Stále expozície aj dočasné výstavy v MÚZEU DOPRAVY V Bratislave.

Oddelenie prezentácie STM

V Múzeu dopravy v Bratislave si můžete pozrieť stále expozície ako Zlatý vek dopravy na cestách i koľajniciach, Vývoj železničnej techniky na Slovensku, Míľniky slovenského motorizmu v II. pol. 20. stor., Vývoj zabezpečovacej železničnej techniky, aj viac ako 100 historických automobilov, veteránov, motocyklov, parné rušne, železničné vozne a dopravné exponáty.

Najmenších návštevníkov osloví modelové koľajisko a dioráma dopravnej kancelárie. Múzeum dopravy sa nachádza v priestoroch koľajiska prvej bratislavskej stanice parostrojnej železnice z 19. storočia a priľahlých objektov.

Okrem stálych expozícií sú pre vás pripravené aj dočasné výstavy:

do 14. 05. 2023 MOSTY NA DUNAJI Výstava fotografií na peróne približuje prostredníctvom súčasných i dobových fotografií a kresieb dopravu cez rieku Dunaj na slovenskom úseku v historickom priereze od 19. storočia do súčasnosti. Vznikla v spolupráci s Múzeom mesta Bratislavy, SNM – Historickým múzeom, Podunajským múzeom v Komárne, Mestským múzeom v Štúrove, TA SR, fotografom Miroslavom Pokorným a ďalšími prispievateľmi.
Vstupné: 2,00 €

● do 31. 01. 2023 TRETIE STOROČIE BICYKLA Výstava návštevníkom priblíži bohatú históriu dopravného prostriedku, ktorý si najprv ťažko hľadal cestu k širokej verejnosti. Neskôr sa stal bežnou súčasťou každodenného života obyvateľov, využíval sa aj vo viacerých povolaniach. Dnes sa viac používa na športové a rekreačné aktivity. Zvlášť zaujme historický velocipéd značky Singer s veľkým predným kolesom pochádzajúci z konca 19. storočia, ako aj unikátny storočný drevený bicykel domácej výroby, na ktorom v roku 1922 jeho zhotoviteľ absolvoval cestu z Oravy do Prahy. Výstavu pripravilo múzeum v spolupráci so študentmi Katedry etnológie a muzeológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.
Vstupné: 2,00 €

● do 31. 08. 2022 BRATISLAVSKÉ AUTOMOBILOVÉ ZÁVODY – 50. VÝROČIE ZALOŽENIA PODNIKU (1971 – 2021)
Výroba a najmä vývoj nových osobných a úžitkových vozidiel v Bratislave v období
od 50. do 90. rokov 20. storočia sa s odstupom času stáva čoraz viac zabudnutou kapitolou „technických dejín“ Slovenska. Pri príležitosti 50. výročia založenia BAZ sme pripravili výstavu spojenú s reinštaláciou trvalej expozície automobilov vyvinutých a vyrobených v BAZ. Návštevníkom priblíži najvýznamnejšie projekty riešené v tejto automobilke. Okrem vozidiel zo zbierok STM uvidia aj originálne modely pochádzajúce z vývoja, ako aj mnoho ďalších predmetov spojených s touto dnes už zaniknutou automobilkou.
Vstupné: 2,00 €

● do 30. 05. 2022 VOLKSWAGEN UŽ 30 ROKOV „MADE IN SLOVAKIA“
Volkswagen Slovakia v spolupráci s STM-Múzeom dopravy v Bratislave pripravilo špeciálnu výstavu vozidiel pri príležitosti osláv 30. výročia podniku. Nahliadnite do sveta automobilového priemyslu a zoznámte sa s modernou históriou značky Volkswagen, ktorá na Slovensku pôsobí už 30 rokov.
Vstupné: 2,00 €

● do 31. 05. 2022 PÁD LIETADLA V BRATISLAVE NA ZLATÝCH PIESKOCH
V roku 1976 sa stala havária dopravného lietadla v histórii Československa. Pri jeho páde do jazera Zlaté piesky v Bratislave zahynulo 76 zo 79 ľudí na palube. O viac ako 40 rokov neskôr leteckí nadšenci objavili na dne jazera trosky, ktoré mali byť podľa dobových svedectiev už dávno zničené. Spoločne s nedávno vydanou publikáciou o tragédii vytvárajú unikátne podanie príbehu letu 001 na linke z Prahy do Bratislavy.
Vstupné: 2,00 €

PODUJATIE
● 11. 06. 2022, vstupy o: 10.00, 12.00, 14.00 hod. SLNOVRAT NA DUNAJI
Bratislava, Zimný prístav
výročie: 100 rokov Dunajplavby
Prehliadka národnej kultúrnej pamiatky remorkér Šturec, s odborným výkladom, pre návštevníkov všetkých vekových kategórií. Návštevníci majú možnosť, vo viacerých vstupoch (po zaregistrovaní sa na: sturec.remorkér@gmail.com) oboznámiť sa s postupom renovácie. Prezentácia je pripravená pri príležitosti výročia „100 rokov Dunajplavby“. Organizované vstupy pre návštevníkov: brána č. 7 Zimný prístav na Pribinovej ulici, pod mostom Apollo. Plavidlo je v rekonštrukcii, preto je nutné dôsledne dodržiavať pokyny odborných pracovníkov. Vstup s pevnou obuvou. Deti do 12 rokov len v sprievode dospelej osoby.
Maximálny počet návštevníkov na jeden vstup je 50 osôb.
Vstupné: 3,00 €

● 28. 06. 2022, od 09.00 do 13.00 hod. KAM PO SKONČENÍ ZÁKLADNEJ ŠKOLY-ŠTUDUJ DOPRAVU
Podujatie pod záštitou ministra dopravy a výstavby SR Andreja Doležala. Návštevníkom budú predstavené odbory vzdelávania z oblasti dopravy a poštových služieb, ktoré je možné študovať na rezortných stredných odborných školách, prípadne vysokých školách. Žiakom základných škôl a mládeži odborníci poskytnú kariérne poradenstvo s odporúčaním ich ďalšieho študijného smerovania a výberu povolania. Súčasťou bohatého sprievodného programu budú ukážky výkonu povolaní najmä v železničnej a cestnej doprave, riadenie rušňa prostredníctvom vlakového trenažéra, prehliadka priestorov autobusu, kamióna, rušňa, diagnostika vozidiel, dopravná výchova s informáciami o bezpečnosti cestnej premávky a cyklistickej doprave, dopravné simulátory, nácvik poskytovania prvej pomoci, dopravné kvízy a súťaže. Vstup na podujatie je bezplatný.

Viac o téme: #expozície #muzeudopravybratislava #STM #výstavy