SNG poďakuje zdravotníkom a zdravotníčkam pred letným uzavretím Esterházyho paláca.

Generálny partner SNG

Slovenská národná galéria bude musieť pristúpiť k dočasnému uzavretiu Esterházyho paláca v Bratislave pre verejnosť z dôvodov finalizácie rekonštrukcie galerijného areálu. Ako poslednú udalosť pred letným uzatvorením galérie SNG pripravila špeciálny program pre zdravotníkov a zdravotníčky.

Pokročilý postup prác na stavbe rekonštruovaného areálu SNG v Bratislave si vyžaduje technické zásahy, ktoré sa dotknú aj Esterházyho paláca, jeho výstavných priestorov a kníhkupectva Ex Libris v SNG. Galéria bude z tohto dôvodu pre verejnosť uzatvorená od 4. júna 2022, jej brány sa pre návštevníkov a návštevníčky opäť otvoria 2. septembra tohto roku.

Ešte v máji si verejnosť bude môcť užiť galériu vďaka prebiehajúcim výstavám Motýľa nekúpiš. Súčasné umenie darované Tatra bankou, ďalej 7×7. Sedem slobodných úvah o umení, ako aj Máš umelecké črevo? – Sloboda voľby či Experimentálnym expozíciám na 1. poschodí, sprievodným programom pre rodiny s deťmi aj pre dospelých či bohatému programu na Noci múzeí a galérií. Počas leta si priaznivci umenia budú mať možnosť nahradiť chvíľkovú absenciu kultúrneho vyžitia v bratislavskej základni národnej galérie príjemným výletom do Schaubmarovho mlyna v Pezinku, kde nájdu výstavu jedinečných ilustrácií Príroda vášho detstva. Flóra a fauna v ilustráciách Jindřicha Krejču.

Poslednou udalosťou pred letným uzavretím galérie bude špeciálny program určený zdravotníkom a zdravotníčkam Infúzia umenia, ktorý sa bude konať počas celého víkendu 4. – 5. júna. Zamestnanci/zamestnankyne SNG z viacerých oddelení im ponúknu terapiu umením, ale aj potrebný oddych. „Tento program vnímame ako hodnotový a spoločensky dôležitý. Pripravovali sme ho s cieľom prejaviť úctu a vďaku zdravotníkom/zdravotníčkam po ich nesmierne náročnom pracovnom období, počas ktorého sa o nás všetkých s vytrvalosťou starali. Pri tejto priležitosti by sme im to radi oplatili vo forme ‚umeleckej‘ starostlivosti smerom od nás,“ vysvetľuje riaditeľka Úseku marketingu a komunikácie SNG Bohdana Hromádková.

Galéria bude otvorená v tieto dva dni len pre lekárov/lekárky, zdravotné sestry, sanitárov/sanitárky a pre ich rodiny, ktorí budú môcť zažiť rôzne typy programov. „Budú na nich čakať tvorivé aktivity pre rodiny s deťmi, kreatívne workshopy pre dospelých, cez príbeh o Ester N spoznáme fungovanie galérie, s reštaurátormi odhalíme anatómiu umeleckých diel, s kurátormi odkryjeme príbehy zbierkových predmetov a nazrieme do denníkov a skicárov Ladislava Mednyánszkeho. Pozrieme sa aj na stavbu rekonštruovaného galerijného areálu v sprievode riaditeľky Alexandry Kusej a vedúceho kurátora Dušana Burana,“ približujú Marcela Kvetková a Kristína Paulenová z Oddelenia marketingu a tvorby programov SNG.

Na účastníkov/účastníčky bude čakať aj netradičná interaktívna inštalácia, večerný program zameraný na hojivú silu umenia a nočný koncert hudobného producenta Stroona s projekciou vizuálneho umelca Devkid. Celý víkend zakončia spoločné nedeľné raňajky spojené s rozprávaním kurátorky Kataríny Kolbiarz Chmelinovej o jedle a umení pre dospelých a s tvorivou aktivitou o zmysloch pre deti.

Viac o téme: #infuziaumenia #SNG #výstava