Liptovský Mikuláš ozdobí rekordné množstvo rozprávkových hradov a zámkov.

Pred Domom Matice slovenskej (MS) v Liptovskom Mikuláši vyrastie rozprávková krajina. Desiatky detí z tunajších materských a základných škôl sa 10. júna stretnú, aby ozdobili Námestie Ústavy SR a okolité chodníky svojimi kresbami najrôznejších hradov a zámkov. Aktivitu organizujú pri príležitosti nadchádzajúceho 200. výročia narodenia maliara Petra Michala Bohúňa mikulášski matičiari. Každý školák, ktorý na chodník kriedami nakreslí svoj vysnívaný hrad alebo zámok, sa zapojí do pokusu o vytvorenie neoficiálneho rekordu.

„Deti vnímajú hrady a zámky hlavne z rozprávok, podľa ktorých v nich žijú krásne princezné, zlé kráľovné či sedemhlaví draci. V dnešnom modernom svete, kde nie je miesto pre mágiu, sú hrady a zámky jednoducho ukážkami stredovekej architektúry a miestom, kde sa uchovávajú historické hodnoty. Vďaka našej aktivite presmerujú mikulášski žiaci svoju pozornosť na tieto majestátne klenoty. A majú sa čím inšpirovať aj vo svojom okolí, veď Slovensko je svetovou veľmocou v počte hradov,“ uviedol riaditeľ Domu MS v Liptovskom Mikuláši a hlavný organizátor podujatia Marek Nemec.

Na matičnom podujatí sa fantázii medze nekladú, deti môžu hrady a zámky na chodníky nakresliť čo najvernejšie, ale tiež sa môžu nechať inšpirovať rozprávkami a nakresliť celú rozprávkovú krajinu, pokojne aj v oblakoch. Na malé talenty dohliadne sám majster Peter Michal Bohúň a podujatie poctia svojou návštevou aj kráľ s kráľovnou.

„Aby si žiaci z akcie odniesli čo najviac, pripravili sme si pre nich aj ukážku boja z čias Veľkej Moravy. Predvedie ju zoskupenie milovníkov historického boja Mojmírova družina. Deti zapojíme aj do interaktívnej rozprávky o strašne smutnej sasanke, ktorú zahrajú divadelníčky Andrea a Silvia. Sprievodnou aktivitou je tiež Deň otvorených dverí v Dome MS. Na školákov tu čaká výstava štúrovských kostýmov zo šatnice MS, výstava výrobkov matičných remeselníkov aj zaujímavá prezentácia,“ doplnil Nemec.

 

 

Viac o téme: #dommaticeslovenskej #hrady #kreslenie #zámky