Divadlo Aréna prinesie pred záverom divadelnej sezóny jedinečné inscenovanie známeho príbehu Dracula.

Ing. Ján Lukáč, Marketing & PR

Divadlo Aréna, ešte pred záverom divadelnej sezóny 2021/2022, uvedie v priestoroch DPOH premiéru inscenácie DRACULA. Inscenovanie príbehu o najznámejšom upírovi je poctou kultovému čierno-bielemu filmu z roku 1931 v hlavnej úlohe s Bélom Lugosim. 

Legendárny Dracula sa dočkal mnohých knižných, filmových, televíznych a divadelných spracovaní. Inscenácia Divadla Aréna je poctou kultovému filmu z roku 1931, v hlavnej úlohe s ikonickým Bélom Lugosim. Jedinečný prístup režiséra Gejzu Dezorza v inscenovaní príbehu o najznámejšom upírovi prináša divákom nezabudnuteľný vizuálny zážitok.

Gróf Dracula sa zo svojho sídla v Transylvánii sťahuje do carfaxského opátstva v blízkosti Londýna. Ako príťažlivý gentleman prenikne do vyššej spoločnosti, nadväzuje kontakt s doktorom Sewardom, no najmä s jeho dcérou, mladou Minou a jej priateľkou Lucy. Cez deň odpočíva v zemi, ktorú si priniesol zo svojho rodného Rumunska a v noci sa vydáva na lov. Bez krvi totiž neprežije a bude len vegetujúcim starcom. Sila Draculu je veľká a preto je do Carfaxu povolaný Abraham Van Helsing, odborník na boj s neživými, teda upírmi.

OD ROMÁNU, CEZ FILM AŽ PO PLNOKRVNÉ DIVADLO
Román Dracula je najznámejším dielom Abrahama “Brama” Stokera (1847-1912), írskeho spisovateľa, jedného z popredných predstaviteľov hororovej literatúry. Prvýkrát bol sfilmovaný už v roku 1922 nemeckým expresionistickým filmárom F.W. Murnauom pod názvom Nosferatu. V roku 1924 autori Hamilton Deane a John L. Balderston napísali divadelnú hru Dracula, ktorá sa v tom čase stala obrovským hitom na Broadwayi. O niekoľko rokov neskôr, v roku 1931, uzrel svetlo sveta film Dracula – prvý zvukový hororový film v hlavnej úlohe s Bélom Lugosim. Režisér a koproducent Tod Browning ho nakrútil na základe scenára Garretta Forta, vychádzajúceho najmä zo spomínanej divadelnej hry. Film zožal veľký divácky úspech, bol pozitívne prijatý kritikou a veľmi výrazne ovplyvnil svetovú pop-kultúru. Lugosiho stvárnenie Draculu sa stalo ikonickým aj pre ďalšie príbehy o najznámejšom upírovi všetkých čias.

Práve z tohto dôvodu, ako poctu tomuto legendárnemu čierno-bielemu filmovému spracovaniu, Divadlo Aréna prináša inscenáciu Dracula s podtitulom „plnokrvné divadlo“ po prvýkrát na slovenské javisko.

Viac o téme: #divadloarena #Dracula #predstavenie