Arakain oslávi 40 rokov špeciálnymi koncertmi a reedíciou albumu Schizofrenie.

Mgr. Adriána Čahojová, SUPRAPHON a. s.

Debutový album je vždy jedinečnou záležitosťou, o tom niet pochýb. Duplom to platí o ikonickom Thrash The Trash (1990) českej metalovej legendy Arakain, ktorý vyšiel v závere minulého roka vo vydarenej reedícii na LP, CD a digitálne s bonusmi.

Ako však hudobní kritici často upozorňujú, skutočným testom a potvrdením debutom naznačeného potenciálu býva až druhý album. O nesporných kvalitách albumovej dvojky Arakainu Schizofrenie (1991) sa toho napísalo veľa už v dobe jej prvého vydania, no náležité ocenenie si zaslúži aj v roku 40. výročia kultovej kapely, kedy tento nadčasový opus znovu vychádza na LP, CD a digitálne v novom remasteri.

„Kapela prešla niekoľkými zásadnými procesmi. Odchod bubeníka Roberta Vondrovica a gitaristu Daniela Kroba do Kreysonu nás viac zomkol a s návratom ťažko nahraditeľného sólistu Miroslava Macha i nástupom mladého bubenického talentu Štěpána Smetáčka sme cítili silu a invenciu nového potenciálu. Tiež sme boli ovplyvnení nástupom náročnejšieho metalu, za všetky môžem menovať slávny gitarový projekt Cacophony, a chceli sme do skladieb dostať ešte viac inštrumentácie, bez ohľadu na komerčnosť. Zostava silných autorov i silných interpretov k tomu dávala všetky podmienky. Skrátka chceli sme to všetkým „nandať“. A myslím, že tu interpretačne taký album v našom žánri nikto nezopakoval,“ približuje okolnosti vzniku Schizofrenie i vtedajšie ambície a umelecké smerovanie Arakainu gitarista Jiří Urban.

Hoci úspech debutu Thrash The Trash nasadil latku naozaj veľmi vysoko, Arakain sa pri tvorbe Schizofrenie nenechal veľkými očakávaniami zväzovať. Naopak. „Pokiaľ si dobre spomínam, kapela bola v takom dobrom a autorsky silnom rozpoložení, že nás nezväzovalo vôbec nič, skladby boli väčšinou „pilované“ na skúškach, takže inštrumentačne nás nemalo čo zbrzdiť alebo rozhodiť,“ hovorí Jiří Urban a vtedajší frontman Arakainu Aleš Brichta dodáva: „Tvorili sme hlavne pre radosť a vlastný dobrý pocit, očakávania druhých sme neriešili.“


SUPRAPHON

Sebavedomie i dynamika kapely, ktorú v pozitívnom zmysle slova posunuli i vyššie spomínané personálne zmeny v zostave, sú jednými z hlavných aspektov samotnej hudobnej podstaty Schizofrenie. V porovnaní s debutom ide o omnoho technickejší, členitejší, skladateľsky rafinovanejší a aranžérsky farebnejší thrash. Schizofrenie de facto nemá jediné slabé miesto a je množstvom fanúšikov kapely a hudobných publicistov považovaná za vrcholné dielo Arakainu.

Je preto symbolické, že reedícia vychádza v roku, kedy metalová legenda oslavuje 40. výročie, navyše rovnako ako Thrash The Trash v mimoriadne vydarenom remasteri zo štúdia SONO Records a s citlivo zrekonštruovaným obalom ako pre LP, tak i pre CD. A zatiaľ čo CD verzia vychádza v digipacku s bookletom rozšíreným o texty a s bohatou fotografickou výbavou, vinylová 180g verzia je obohatená o download kódy, vďaka ktorým si ich majitelia môžu stiahnuť prepis pôvodnej nahrávky v Hi-Res.

Reedícia Schizofrenie ale samozrejme nie je jediným darčekom k oslavám tohtoročného jubilea. Ako Jiří Urban podotýka, Arakain venuje rok 2022 „mapovaniu toho najpopulárnejšieho, a teda i najočakávanejšieho zo svojho repertoáru.“ Po jarnej časti pomenovanej 40 LETour1 a letných festivalových vystúpeniach kapela nadviaže jesenným 40 LETour2, v rámci ktorého bude na programe 25-ka hitov a pilierov bohatej histórie kapely, ktorá sa môže pýšiť výsostnou pozíciou na českom rockovom trhu. Vrcholom osláv bude „najväčší megakoncert v histórii za účasti bývalých spevákov“, 28. januára 2023 v pražskom O2 universum. Viac informácií (nielen) o koncertoch nájdu fanúšikovia na Facebooku a Instagrame Arakainu a na webstránke.

TRACKLIST LP:
Strážci času / Teror / Řekni a máš mě / Kamennej anděl / Antikrist / Gilotina / Sedmá pečeť / Schizofrenie

TRACKLIST CD/DIGITAL:
Strážci času / Teror / Řekni a máš mě / Kamennej anděl / Antikrist / Gilotina / Sedmá pečeť / Zlá křídla osamění / Hibernatus / Iluzorium / Schizofrenie

 

Viac o téme: #Arakain #CD #LP #remaster #Schizofrenie #Supraphon