Rodan pozýva do sveta svojich hudobných fantázií debutovým albumom Glasses Off.

Mgr. Adriána Čahojová, SUPRAPHON a. s.

So svojím prvým singlom Gone sa na prelome rokov 2020 a 2021 vyšvihol do hitparád Expres FM i Evropy 2 (kde následne získal tiež nomináciu na Objav roka 2021) a medzi 50 nádejí českej hudby podľa vplyvného hudobného magazínu Headliner. Už vtedy bolo jasné, že meno RODAN bude dobré si zapamätať. Teraz to sotva 19-ročný mladý muž potvrdzuje vydaním albumového debutu Glasses Off.

Rodan na svojom debutovom albume v produkcii Jana Čechtického (Ohm Square) balansuje medzi súčasným popom a indie folkom a darí sa mu to so sympatickou ľahkosťou a podmanivou intimitou i jemnocitom. Album uvádza duet s Američankou Isabellou Noel I Just Lost a Friend v sprievode oficiálneho lyric videa: http://y2u.be/_y_VmqfjKhM

„Snažím sa o čo najväčšiu rôznorodosť, pretože to je podľa mňa to, čo robí hudbu krásnou – variácie, spôsoby a fantázia,“ približuje svoj sound inšpirovaný rôznymi žánrami čerstvý maturant, ktorý Glasses Off predstavil naživo 14. júna v Prahe v rámci „showcase“ SUPRAPHON NIGHT VOL. II, kde vystúpil tiež Andy Cermak s kapelou a Tomáš Štefka.

Rodanov debut sa vymyká obvyklým hudobným škatuľkám, jeden zjednocujúci prvok však predsa len má. Ten nájdeme v samotnom názve Glasses Off, ktorý vo voľnom preklade znamená „okuliare dole“. Práve to je podľa Rodana, ktorý ako veľa ďalších začínajúcich hudobníkov získaval prvé skúsenosti prostredníctvom pouličného hrania, pomyselná zastrešujúca myšlienka celého albumu.

„Ja sám okuliare nosím skoro stále a musím povedať, že by som sa bez nich nezaobišiel. Aj napriek tomu sú ale momenty, kedy si ich dávam dole. Hlavne pri písaní pesničiek. Robím to, pretože väčšinu z nich píšem o veciach, situáciách či ľuďoch, ktoré či ktorí v skutočnosti neexistujú. Na to, aby som napísal pesničku o niečom fiktívnom, potrebujem naplno využiť svoju fantáziu. Okuliare fungujú ako moje spojenie s reálnym svetom, od ktorého sa potrebujem odpútať, aby som sa mohol preniesť do vlastného sveta, kde môžem tvoriť. ‚Glasses Off‘ je môj odkaz pre poslucháčov – ak si chcú moje pesničky vypočuť a hlavne pochopiť, tak sa musia tiež odpútať od reálneho sveta a nechať svoju fantáziu pracovať naplno…,“ vysvetľuje Rodan, ktorý je takmer výhradným autorom všetkých anglických textov, rovnako ako hlavným skladateľom kompletného repertoáru.


RODAN

Druhou zásadnou osobou projektu Glasses Off je producent Jan Čechtický, ktorý sa stal Rodanovým hudobným i životným mentorom. „Jednoducho sa to dá opísať ako keď majster Yoda trénoval Luka Skywalkera. Janovou zásluhou sa môj proces songwritingu posunul na úplne inú úroveň a trúfam si povedať, že čím viac s ním spolupracujem, tým viac sa moja hudba stáva jedinečnou. A to len a len vďaka nemu,“ prezrádza talentovaný muzikant s originálnym hlasovým prejavom, ktorého tvorba i v dôsledku Čechtického spolupráci znesie aj prísnejšie porovnanie so svetovou produkciou.

„Na spolupráci s Rodanom ma baví konfrontácia mojej a jeho optiky. Baví ma, keď vidím, ako mu to ide, keď vidím, ako nasáva a chápe rôzne hudobné cesty a vízie, ktoré je schopný vzápätí aplikovať…,“ dodáva Čechtický, ktorý do štúdia k nahrávaniu albumu prizval tiež spriaznených spoluhráčov prevažne z jeho Ohm Square – Miroslava Lacka (klávesy), Yardu Helešica (gitara), Víta Petráška (violončelo) a Charlie One, ktorá v niekoľkých piesňach prispela backvokálmi a harmóniami.

Výsledkom je desiatka piesní, medzi ktorými nechýba predvlaňajší prvý singel Gone, ani tohtoročná jarná novinka I Don’t Believe in Love, ktoré si zachovávajú istú – v pozitívnom zmysle slova – folkovú naivitu a ozajstnosť, ale nechýba im ani moderná (nielen) zvuková estetika s množstvom presahov. S Glasses Off tak Rodan nielen potvrdzuje svoj potenciál, ale zároveň sa stáva kandidátom na jeden z najzaujímavejších českých debutov roka.

Album Glasses Off oficiálne vyšiel pod hlavičkou Supraphonu 10. júna 2022.

Viac o téme: #glassesoff #novinka #RODAN #singel #Supraphon