Kriminálna miniséria „Útok v Salisbury“ zachytáva skutočný dramatický útok na Britániu nervovou paralytickou látkou.

Tadeáš Kurka, MARKÍZA

Dramatická rekonštrukcia skutočných udalostí okolo útoku nervovou paralytickou látkou novičok, s pomocou ktorej sa podľa všetkých dostupných dôkazov pokúsili dvaja príslušníci ruskej tajnej služby 4. marca 2018 otráviť prebehnutého bývalého agenta GRU Sergeja Skripala s dcérou Juliou a vystavili tak nebezpečiu kontaminácie celú populáciu mesta Salisbury v anglickom Wiltshiru.

Séria svojim spracovaním dodáva dobre známym udalostiam ľudský rozmer a sústredí sa na niektorých reálnych aktérov udalostí a ich rodinných príslušníkov, predovšetkým na postavu detektíva Nicka Baileyho (Rafe Spall), otca rodiny, ktorý ako prvý policajt zasahujúci na mieste činu neskôr bojoval v nemocnici o život, na postavu krajskej hygieničky Tracy Daskiewiczovej (Anna Marie Duffová), tiež matky rodiny, ktorá z titulu svojej funkcie koordinovala opatrenia na ochranu verejného zdravia a tiež na postavu Dawn Sturgessovej (Myanna Buringová), sociálne problematickú ženu, ktorá sa neskôr zhodou nešťastných okolností novičokom tiež otrávila.

Dráma zachytáva Britániu v neistote, či sa nestala terčom rozsiahlejšieho teroristického útoku a sústredí sa pri tom na prácu konkrétnych ľudí, ktorí ju krízou previedli.

Viac o téme: #utokvsalisbury #VOYO