60. ročník Jánošíkových dní v Terchovej 2022 práve začína.

Autor tlačovej správy: Peter Cabadaj

Pripravovaný jubilejný 60. ročník Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej sa uskutoční v dňoch 27. až 31. júla 2022.

Hlavným organizátorom podujatia je Obec Terchová, spoluorganizátormi Žilinský samosprávny kraj, Krajské kultúrne stredisko v Žiline a Mesto Žilina. Z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia. Tento populárny a divácky vyhľadávaný festival má už tridsaťjeden rokov medzinárodný charakter, pričom za ten čas sa na ňom predstavilo niekoľko tisíc účinkujúcich z vyše 30 krajín sveta. Ako jedna z mála veľkých kultúrnych akcií na Slovensku sa Jánošíkove dni konali aj počas dvoch rokov trvajúcej covidovej pandémie.

Kľúčovým slovom festivalu je v tomto roku akronym K.U.M.Š.T. (Kúzlo umenia modernosti šesťdesiatročnej tradície). Jubilujúce Jánošíkove dni budú trvať päť dni. Organizátori pripravili mimoriadne bohatý atraktívny program, ktorý sa začne v stredu 27. júla večer v rodnej osade Juraja Jánošíka. Popri hudbe, speve a premietaniu nebude u Jánošov chýbať ani draženie repliky Jánošíkovej čiapky, ohňová šou či zbojnícka vatra.

Nasledujúce štyri dni budú popri dominantných folklórnych programoch vyplnené výstavami (Zdeno Horecký, František Mucha, ornament, filmové a televízne kostýmy, storočnica slovenskej kinematografie), prezentáciami ľudových remesiel, tvorivými dielňami, školou tanca, divadelnými predstaveniami pre deti aj dospelých, koncertmi world music, premietaním filmov, nočným hraním a inými sprievodnými akciami. Spomenúť treba tiež vytvorenie ustanovujúceho rekordu spoločne hrajúcich terchovských predníkov (primášov) a charitatívne aktivity (darovanie heligónky zo strany výrobcu Emila Jelinka).

Dlhodobo stabilné miesto majú v rámci festivalovej dramaturgie samostatné detské programové bloky a program seniorských telies z celého Slovenska. Neodmysliteľnou zložkou záverečného dňa býva divácky atraktívny konský vozový sprievod – s hrdými krojovanými furmanmi a hrajúcimi muzikantmi vo vozoch. Ako je všeobecne známe, ide o erbové podujatie Jánošíkových dní a tento rok odštartuje po päťdesiaty piaty raz. Veľkú pozornosť púta tiež nedeľná svätá omša za nositeľov ľudových tradícií (za aktívnej účasti krojovaných muzikantov a spevákov z domova i zo sveta).

Nezabudnuteľné zážitky a iskrivú atmosféru tradične sľubuje piatkový terchovský galavečer (29. júla, 20.30 h). Folklórny výkvet Jánošíkovho kraja opätovne v celej kráse a majestátnosti oslávi terchovskú muziku, zapísanú v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. V sobotnom medzinárodnom galaprograme v amfiteátri Nad bôrami (30. júla, 20.30 h) vystúpia účinkujúci z Terchovej, Slovenska, Česka, Talianska a Ukrajiny. Záverečné „slovo“ bude, samozrejme, opätovne patriť monumentálnemu Terchovskému ľudovému orchestru a zboru (symfoňák).

Jubilejný 60. ročník Jánošíkových dní vyvrcholí v nedeľu 31. júla originálnym predstavovaním furmanov a muzík (12.30 h), respektíve záverečným galaprogramom v amfiteátri Nad bôrami Variácie silnej tradície (14.30 h) – pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej. Galaprogram bude venovaný vlaňajšiemu zápisu prvku Jánošíkovská tradícia do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

Spomenuté tri galaprogramy odvysiela v priamom televíznom prenose TV Noe. Podrobný program Janošíkových dní 2022 nájdete tu.

INFOSERVIS

Počas 60. ročníka Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej sa na deviatich pódiách (amfiteáter Nad bôrami, areál pod sochou Juraja Jánošíka, Relaxačno-informačné centrum Terchovec, Kultúrny dom A. Hlinku, Terchovská galéria umenia, osada Jánošovia, areál pred obecným úradom, Diecézna svätyňa svätých Cyrila a Metoda v Terchovej, Mariánske námestie v Žiline) predstaví v rámci 40 programových blokov cca 1 600 účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Poľska, Talianska a Ukrajiny.

Organizátori prosia divákov, ktorí prídu na programy do amfiteátra Nad bôrami, aby za daždivého počasia nepoužívali dáždniky, ale pršiplášte. V prípade krajne nepriaznivých poveternostných podmienok budú exteriérové programy presunuté do Relaxačno-informačného centra Terchovec.

Viac o téme: #festival #janosikovednivterchovej2022