Letný filmový festival 4 živly aj s premiérovými uvedeniami slovenských filmov.

Peter Gašparík

Banskú Štiavnicu budúci týždeň čaká filmová udalosť jej kultúrneho leta. Letný filmový festival 4 živly, ktorý svoj tohtoročný program venuje téme CHAOS, sa začne v stredu 10. augusta a potrvá do nedele 14. augusta 2022. Do mesta prinesie viac ako tri desiatky tematicky ladených filmov a sprievodných podujatí, program pre dospelé aj detské publikum, ale tiež inšpiratívnych hostí a hostky.

V priestoroch banskoštiavnického amfiteátra s nádherným výhľadom premietne festival v exkluzívnej predpremiére nový slovenský film Čierne na bielom koni. Štýlová romantická gangsterka z divokého slovenského juhu vyrozpráva príbeh o tom, prečo sa treba báť ľudí, ktorí vám podajú pero a povedia, že stačí podpísať. Tiež o tom, ako dokáže nečakaná láska strpčiť zločincom pokojný život a kam až dokážu súdni ľudia zájsť, ak ich prerastie pýcha. Prvé slovenské premietanie filmu príde osobne uviesť režisér Rasťo Boroš, spoločne s kameramanom Tomaszom Wierzbickim a hercami Milanom Ondríkom, Attilom Mokosom a Tomášom Mischurom.

Viera Dubačová je známa ako divadelníčka, kultúrna manažérka, aktivistka i bývalá politička. Na 4 živloch sa predstaví ako režisérka a uvedie film Tí, ktorí zostali. Nakrútila ho na Ukrajine po tom, čo krajinu napadli ruské vojská. Spolu s kameramanom navštívila miesta, ktoré ruská armáda okupovala a bombardovala – Irpiň, Buča, Hostomeľ, Ozera. Zaznamenali tam sériu výpovedí a príbehov o ľuďoch, ktorí neutiekli a napriek ohrozeniu života ostali: pomáhať, žiť, prežívať. Film bude verejnosti predstavený celkom prvý raz a tvorkyňa príde s divákmi a diváčkami diskutovať o situácii a nakrúcaní na Ukrajine.

Len pred niekoľkými týždňami bola do slovenských kín uvedená animovaná snímka Tvojazem režiséra Petra Budinského. Film, ktorý spája tzv. steampunkovú estetiku s dobrodružným príbehom pre detského diváka či diváčku, je výsledkom práce tímu, ktorý na ňom pracoval od roku 2013. Príbeh Rikiho, ktorý sa nečakane dostane do čarovného sveta nazývaného Tvojazem premietne festival ako súčasť tzv. Detských 4 živlov, teda programu pre celé rodiny. Režisér príde porozprávať o ceste filmu od zrodenia nápadu až po uvedenie na filmových plátnach na Slovensku i v zahraničí.

Detské 4 živly pripravili okrem filmového programu aj otvorenú výtvarnú dielňu, na ktorej budú môcť deti potešiť seba či svojich blízkych pohľadnicou, ktorá ožije po naskenovaní telefónom. Dielňu festival pripravil v spolupráci so streamovacou službou DAFilms SK, ktorá každý týždeň prináša nové filmy do slovenských domovov a v ktorej programe nechýba ani sekcia DAFilms Junior, venovaná práve detskému publiku. Vďaka tejto spolupráci sa lektorkou workshopu stane režisérka animovaných filmov Kris Sagan. Služba DAFilms SK tiež ponúka na svojej webstránke (www.dafilms.sk) programový špeciál, v ktorom si budú môcť záujemcovia a záujemkyne pozrieť výber slovenských, českých aj zahraničných filmov z jej ponuky, venovaný téme aktuálnych 4 živlov, teda chaosu.

Celý program 24. ročníka Letného filmového festivalu 4 živly je k dispozícii na webstránke podujatia, kde nájdu záujemcovia a záujemkyne aj informácie o predpredaji tzv. cinepassov, teda festivalových akreditácií, alebo o možnostiach individuálneho vstupného na jednotlivé filmy či sprievodné akcie.

Viac o téme: #banskastiavnica #CHAOS #letnyfilmovyfestival4zivly