SYMFÓNIA UMENIA: Po prvý raz spolu na jednom pódiu jeden z najlepších tenoristov súčasnosti José Cura a Slovenská filharmónia.

Ing. Patrik Cucor, Cultus Ružinov, a.s.

 

Mestská časť Bratislava-Ružinov po druhý raz prináša multižánrový festival Symfónia umenia. Tento festival rôznych k sebe ladiacich žánrov, veľkých hudobných telies a produkcií, sa týmto ročníkom stáva medzinárodným.

Symfónia umenia bude tento rok 01. – 11. septembra v Ružinove a ponúkne okrem veľkých produkcií aj umenie z krajín Vyšehradskej štvorky vďaka podpore Vyšehradského fondu. Študenti z Poľska, Maďarska a Česka prinesú to najlepšie z umeleckých škôl, uznávaní pedagógovia z krajín V4 pripravia majstrovské kurzy a prednášky, študenti uvedú vlastné diela súčasnej modernej tvorby, a, samozrejme, na koncertoch vystúpia už etablovaní umelci z týchto krajín. Nebudú chýbať ani výtvarné a divadelné umenie, výstavy a workshopy pre deti a dospelých. Tento raz okrem renomovaných slovenských výtvarníkov aj umelci z Poľska, Maďarska a Česka budú vystavovať a tvoriť v Parku A. Hlinku.

„Symfónia umenia je projekt, na ktorý sme v Ružinove nesmierne hrdí. Minulý ročník nám ukázal, že tento výnimočný zážitok ľudí oslovil a sme radi, že aj tento rok sa nám podarilo pripraviť program, ktorý do našej mestskej časti privedie toľkých výnimočných umelcov a jedinečné koncerty,“ hovorí starosta Martin Chren.

Počas festivalu vystúpi viac ako 650 umelcov. Medzi inými Štefan Kocán, Aga Zaryan, Robi Botos, Cigánski Diabli, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, orchester Slovenskej filharmónie, Maďarský národný zbor, Rozhlasový Big Band Gustava Broma. Nehovoriac o tom, že svetová hviezda José Cura po mnohých rokoch vystúpi prvý raz pod holým nebom opäť v Bratislave.

Otvárací koncert festivalu 1. septembra s názvom Elán je klasika: pocta legende na námestí pred Pradiarňou 1900 bude patriť Symfonickému orchestru Slovenského rozhlasu. Práve pre túto príležitosť skladateľka Ľubica Čekovská exkluzívne autorsky upravila najznámejšie hity skupiny Elán. Za sprievodu orchestra a Speváckeho zboru Technik STU, sólistov Andrey Zimányiovej, Martina Gyimesiho a Ivany Regešovej v premiére odznejú symfonických úpravách skladby, ako Nie sme zlí, Tisíc a jedenkrát, Bosorka a mnohé iné, tak ako ste ich nikdy ešte nemohli zažiť a to pod taktovkou Konštantína Ilievského. Koncert vznikol ako prejav úcty k viac ako 50-ročnej kariére tejto slovenskej legendy.

2. september bude patriť jazzu krajín Vyšehradskej štvorky. Big band, ktorého americký magazín Down Beat zaradil medzi 10 najlepších big bandov na svete, Rozhlasový Big Band Gustava Broma pod taktovkou Vlada Valoviča, bude hostiť poľskú speváčku, nositeľku významných svetových ocenení, Agu Zaryan. Z Českej republiky vystúpia mladý talent českej jazzovej scény speváčka Marta Kloučková a hráč na Hammondov organ Ondřej Pivec, ktorý spolu s americkým spevákom Gregorym Porterem v roku 2017 získal cenu Grammy.

Maďarskú republiku zastupuje klavirista Robi Botos držiteľ ceny TD Grand Jazz Award na medzinárodnom jazzovom festivale v Montreale 2012. V roku 2016 získal cenu JUNO za najlepší jazzový album roka za nahrávku Movin‘ Forward.

3. septembra vystúpia po prvý raz spolu na jednom pódiu svetoznámy tenorista José Cura a naše prvé symfonické teleso Slovenská filharmónia. José Cura je preslávený interpretáciou talianskych, ale aj francúzskych opier, no najmä Verdiho Othella a Saint-Saënsovho Samsona. Na bratislavskom koncerte si zaspieva aj spolu so svojimi dvomi hostkami Evou Hornyákovou a Polinou Shamaevou pod taktovkou šéfdirigenta Slovenskej filharmónie Daniela Raiskina.

4. septembra bude pódium pred Pradiarňou 1900 patriť Cigánskym Diablom a Slovenským symfonikom. Koncert s názvom Ohnivá klasika uvedie pod taktovkou dirigenta Adriana Kokoša najznámejšie diela z opery Carmen, ale aj klasické, ľudové a populárne melódie. Obidve telesá sú rovnocennými partnermi, a to dodáva celému večeru neskutočnú energiu a náboj. Všetko je obohatené neobyčajnou virtuozitou, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou umeleckého prejavu Cigánskych Diablov.

5. septembra na pontóne na Štrkoveckom jazere odohrajú svoj koncert s názvom Romanca na jazere s The Ladies Ensemble.

6. septembra pred ružinovskou zbrojnicou vystúpi Capella Istropolitana a 7. septembra patrí pódium pri Štrkoveckom jazere Bratislava Hot Serenaders a jeho hosťom, ktorí zahrajú ako vždy najlepšie kusy zo svojho repertoára, kde nielen v husľových sólach privítajú hosťa z Maďarska – multiinštrumentalistu Tamása Ittzésa. Výnimočne odznie aj skladba Rhapsody In Blue v pôvodnej verzii, tak ako zaznela na premiérovom koncerte v New Yorku 12.2.1924, kde sólo na klavír spolu s orchestrom Paula Whitemana zahral sám skladateľ George Gershwin. V úlohe sólistu sa tentoraz bratislavskému publiku predstaví český klavírny virtuóz Karel Košárek.

Výnimočnosť tohto koncertu spočíva aj v jeho charitatívnom rozmere. V spolupráci s občianskym združením APPA – Asociácia pomoci postihnutým sme sa rozhodli pomôcť telesne hendikepovanému 6 ročnému Ružinovčanovi Riškovi Kostovčíkovi. Každý, kto si na tento koncert zakúpi lístok sa tak bude podieľať na pomoci pre Riška, ktorá bude smerovať na úhradu jeho zdravotných rehabilitácií.

Filmoví nadšenci si 8. septembra budú môcť pozrieť prvú zo série biografií Kena Russela o hudobných velikánoch. Milovníci hudby je životopisný film o géniovi menom Piotr Iľjič Čajkovsky. Vášnivý portrét o rozorvanej duši romantického skladateľa zmietaného medzi pravdou a umením. Jeho boj s verejne nikdy nepriznanou homosexualitou, nočnými morami, reminiscenciami, a to všetko pretkané v dlhých pasážach skladateľovou geniálnou hudbou, ktorá privedie diváka k extáze. Postava Čajkovského patrí k najlepším výkonom v kariére Richarda Chamberlaina.

8. septembra VIVAT OPEReTA!: Dunakeszi szimfonikus zenekar (Dunakeszi symfonický orchester) a hostia Helena Becse-Szabó, Otokar Klein, Gábor Jenei, Boglárka Simon, Ibolya Nagy, Boncsér Gergely. Maďarskí a slovenskí sólisti z národných operných domov zaspievajú najkrajšie operetné melódie, aké operetní majstri skladatelia napísali.

10. septembra iba pre túto príležitosť otvorí svoje brány Csákyho kaštieľ v Prievoze, aby tu umožnil uvedenie strhujúceho diela Giueseppe Verdiho: Messa da Requiem venované všetkým obetiam vojnových konfliktov. Všetci účinkujúci umelci sú z krajín Vyšehradskej štvorky: Maďarský národný zbor, slovenský basista Štefan Kocán, maďarský tenorista István Horváth, česká sopranistka Helena Beránková, poľská mezzospranistka Agnieszka Cząstka-Niezgódka, v sprievode symfonického orchestra pod taktovkou slovenského dirigenta Miloslava Oswalda.

11. septembra bude pódium pri Štrkoveckom jazere plné hudobných nástrojov a umelcov, ktorí pre detských divákov zahrajú dielo Camille Saint-Saënsa – Karneval zvierat. Túto hudobnú zvieraciu ríšu plnú fantázie zahrá symfonický orchester a prostredníctvom pútavého hovoreného slova rozprávača a dirigenta Gabriela Rovňáka deti budú objavovať paralely medzi charaktermi zvierat a ľudí.

„Želáme si, aby bol opäť tento festival oslavou umenia. Prinášal emócie všetkým bez rozdielu. Aby vďaka tomuto festivalu čoraz viac ľudí spoznalo tvorbu z veľkých koncertných sál, divadiel i výstavných siení. Aby sme všetci spolu precítili slobodu, ktorú prinášajú všetky druhy umenia. Práve toto sa nedeje nikde tak výrazne ako v umení. Ak stíchne, nebude sebakritika, komunikácia, ani nové perspektívy. Podporte ho svojou prítomnosťou, lebo umenie musí zostať nedotknuteľné,“ hovorí na záver Andrea Kozáková, riaditeľka festivalu.

Podrobný program a viac informácií na symfoniaumenia.skVSTUPENKY si môžete zakúpiť na Predpredaj SK.

Viac o téme: #cultusruzinov #Ružinov #symfoniaumenia