Sériu dokumentov MÔJ EMIGRANT začne RTVS vysielať v nedeľu 11. septembra, prvý diel je o klaviristke Elene.

Zuzana Golianová, bARSdobrýchýr

Už túto nedeľu 11. septembra 2022 začne Dvojka RTVS vysielať novú sériu dokumentárnych filmov MÔJ EMIGRANT. Prvý zo siedmich pôvodných slovenských dokumentov predstavuje neľahký osud klaviristky Eleny Letňanovej.

Ako mladá študentka viedla pochod za Jána Palacha, neskôr po emigrácii koncertovala v slávnej Carnegie Hall v New Yorku. Jej túžbu po slobode spracovala filmárska dvojica Jana Bučka, Michal Fulier. Dvadsaťšesť-minútové dokumenty režisérov a režisérok mladšej generácie uvedie verejnoprávna televízia vždy v nedeľu o 20.10 hod. až do 23. októbra tohto roku.

„Téma emigrácie nás determinuje aj dnes, nielen vzhľadom na aktuálnu spoločensko-politickú situáciu ruskej okupácie na Ukrajine. Minulosť budeme tlačiť pred sebou, dokým nebudeme schopní sa s ňou úprimne a radikálne konfrontovať. S hrdinkou nášho filmu Elenou a jej dcérou Júliou sme stále v kontakte. Elena nás zasiahla vnútornou silou, hravosťou a životným optimizmom, ktorý ju napriek ťažkým situáciám sprevádza celý život. Jej príbeh nám dáva nádej, že človek má v sebe oveľa väčšiu silu, ako si myslí,“ povedala režisérka Jana Bučka. S producentkou série Barbarou Janišovou Feglovou zo spoločnosti Hitchhiker Cinema už spolupracovala pri dokumentárnych cykloch Biele vrany a hrdinovia medzi nami (Biomasaker, 2018) a Prvá (Izabela Textorisová, 2016).

V oficiálnej synopse filmu sa uvádza: Nadaná mladá klaviristka Elena vedie smútočný pochod za Jána Palacha. V očiach režimu sa stáva personou non grata, v ušiach poslucháčov je klavírna virtuózka. Na škole exceluje, ale jej talent je udupaný zákazom verejných vystúpení. Radosť sa znovu zrodí v manželstve a v dcére. Nečakaný rozchod spustí vlnu dramatických udalostí, od úteku cez more až po koncert v slávnej Carnegie Hall v New Yorku. Sled neľahkých rozhodnutí a situácií navždy ukončí kariéru Eleny a natrvalo poznačí jej život. Našťastie, nad ťažkým osudom vždy vyhráva melódia.
„Keď nemôžem hrať verejne, tak neexistujem, to je vlastne smrť,“ hovorí vo filme Elena.

Séria MÔJ EMIGRANT vychádza zo skutočných osudov konkrétnych ľudí, ktorých sa emigrácia zásadne dotkla v období rokov 1968 a 1989 a fatálne ovplyvnila nie len ich životy, ale aj ráz celej krajiny.

„Migrácia je fenomén starý ako ľudstvo samo. Napriek tomu vyvoláva v ľuďoch silné vášne. Otvára tiež zásadné otázky o rovnosti ľudí a slobode pohybu, či poetickejšie – o slobode uchopiť život do vlastných rúk. Slovensko, tak ako mnoho ďalších krajín, je priam synonymom emigrácie, pričom to slovo je vlastne eufemizmom. História Slovenska je históriou útekov pred chudobou, pendlovania za prácou, exodov a exilov, vyhnanstva a vysídľovania, deportácií a odsunov. Históriou rozdelených rodín, listov a pohľadníc, skypovania, snov o krajšej budúcnosti. Ale aj históriou návratov,“ povedal Laco Oravec, ktorý je spolu Barbarou Janišovou Feglovou producentom série.

„Sedem príbehov, ktoré sa dočkali realizácie v podobe samostatných autorských filmov, sme náročným, dôsledným postupom vyberali z viac ako osemdesiatich námetov takmer rok. Už pri námete sme zistili, že každý pozná nejakého emigranta/emigrantku alebo že má s emigráciou skúsenosť z rodiny. Všetci sme vnímali, že ide o mimoriadne citlivú a živú tému. Otváranie príbehov bolo pre mnohých ľudí pandorinou skrinkou a z konfrontácie pred kamerou mali veľký rešpekt. Našim protagonistom preto patrí obrovská vďaka, že nám dovolili nahliadnuť do svojich životov,“ povedala producentka Barbara Janišová Feglová.

Autormi/autorkami filmov v rámci série Môj emigrant sú filmári/filmárky mladšej generácie – Jana Bučka, Michal Fulier, Lena Kušnieriková, Jakub Julény, Edo Cicha, Jana Durajová, Martin Hnát, Dominik Jursa. Viacerí z nich už spolupracovali s nezávislou produkčnou spoločnosťou Hitchhiker Cinema, ktorá sa dlhodobo venuje vývoju kreatívnych dokumentov so spoločenským presahom a produkcii autorských filmov zameraných na angažované témy.

1. Môj emigrant: Elena, r.: Jana Bučka, Michal Fulier – 11. 9. 2022 o 20:10
2. Môj emigrant: Fedor, r.: Lena Kušnieriková – 18. 9. 2022 o 20:10
3. Môj emigrant: Herr Durisin, r.: Jakub Julény – 25. 9. 2022 o 20:10
4. Môj emigrant: Andy Fantasta, r.: Edo Cicha – 2. 10. 2022 o 20:10
5. Môj emigrant: Ivan Lefkovits, r.: Jana Durajová – 9. 10. 2022 o 20:10
6. Môj emigrant: Imrich Erös, vymazaný, r.: Martin Hnát – 16. 10. 2022 o 20:10
7. Môj emigrant: Palo, r.: Dominik Jursa – 23. 10. 2022 o 20:10

Cieľom projektu Môj emigrant je skúmať podobu emigrácie, ktorá ovplyvnila osudy mnohých slovenských rodín, vrátiť sa k stále živo diskutovanej téme, a reflektovať ju z pohľadu súčasného – odchádzaním a prichádzaním emigrantov aj imigrantov – každodenne formovaného Slovenska.

Na sérii Môj emigrant sa koprodukčne podieľal Rozhlas a televízia Slovenska. Vývoj a produkciu filmov finančne podporili Audiovizuálny fond a Ministerstvo kultúry SR. Partnermi projektu sú Ústav pamäti národa a občianske združenie CHARACTER – Film Development Association.

HITCHHIKER Cinema

Viac o téme: #dokumentarny #mojemigrant #RTVS