Dve výstavné novinky v znovuotvorenom Esterházyho paláci.

Mgr. Klára Hudáková, SNG

Esterházyho palác – aktuálne jediný výstavný priestor Slovenskej národnej galérie v Bratislave – je po letnom uzavretí opäť otvorený pre verejnosť. Na návštevníkov a návštevníčky v ňom bude čakať nová expozícia venovaná Júliusovi Kollerovi a digitálna inštalácia odkrývajúca spomienky Premostenia SNG.

Vo štvrtok 15. septembra 2022 na prvom poschodí Esterházyho paláca SNG sprístupní ďalšiu experimentálnu expozíciu Antimúzeum J.K. Vďaka nej bude môcť verejnosť spoznať osobu a dielo jedného z našich najznámejších konceptuálnych umelcov, ktorých meno dlhodobo rezonuje aj v zahraničí. Expozícia vznikla presťahovaním súkromnej zbierky Kollerových diel z Antimúzea J.K., ktoré doteraz sídlilo na Zámočníckej ulici v Bratislave, do priestorov SNG s cieľom posilniť význam kľúčového slovenského autora.

Nová inštalácia, ktorá zapĺňa tri sály, zachováva to najlepšie z ducha pôvodného múzea spolu s exponátmi a zároveň je doplnená o Kollerove diela z fondu SNG. „Ponechali sme v nej pôvodnú vizuálnu identitu od Braňa Matisa, niektoré aranžérske prvky či časť anti-ihriska – interaktívneho priestoru s ilustráciami autorskej dvojice Fuczik – Kakalík, ktorý reflektuje ,športovú‘ stránku Júliusa Kollera. Neopustili sme ani pôvodný kurátorský zámer – snahu vysvetliť Kollerovo dielo s prihliadnutím na jeho maliarsky prínos, ktorým je konceptuálny komentár k ,socialistickému obrazu‘,“ vysvetľuje kurátorka expozície Alexandra Kusá.

Druhou výstavnou novinkou bude digitálna inštalácia s názvom Heterotopia na treťom poschodí galérie, cez ktorú budú môcť návštevníci a návštevníčky nahliadnuť do spomienok Premostenia – pravdepodobne najvýraznejšej a najdiskutovanejšej časti galerijného komplexu – ešte predtým, než SNG otvorí nový zrekonštruovaný areál.

„Budova SNG a miesto, na ktorom sa nachádza, si prešli mnohými radikálnymi transformáciami. Táto digitálna inštalácia dáva priestor samotnému Premosteniu povedať, ako vidí seba a svet. To, čo o sebe počulo, ako ho formovala predstava architekta, dejiny a aura miesta, na ktorom sa nachádza. Všetko, čo sa do Premostenia zapísalo, sa zjaví aj človeku, ktorý sa naň pozrie alebo ním prejde,“ hovorí Samuel Chovanec, autor inštalácie.

Okrem spomínaných noviniek návštevníci a návštevníčky v galérii opäť nájdu príjemnú Knižnicu Kornela a Nade Földváriovcov s vyše 11 000 titulmi, obľúbenú interaktívnu projekciu pre deti aj dospelých Podivuhodné dejiny umenia s profesorom Škrečkom, výstavný cyklus Vo výklade a, samozrejme, kníhkupectvo Ex Libris v SNG, plné kníh a pekných maličkostí nielen z produkcie SNG.

Viac o téme: #antimuzeumj-k #Heterotopia #SNG #výstava