Satirická komédia o spoločenských rolách a opojnej sile moci „Trojuholník smútku“.

Model Carl a jeho partnerka, modelka a influencerka Yaya, sú pozvaní na plavbu luxusnou loďou. Spoločnosť im na nej robí vybraná smotánka: bohatý starý mládenec hľadajúci životnú lásku, výstredný ruský obchodník či britskí manželia obchodujúci so zbraňami. A všetkému vládne kapitán, ktorý je večne opitý a cituje Marxa.

Spočiatku ide všetko podľa plánu. Ale počas prichádzajúcej búrky a sedemchodovej kapitánskej večere sa všetko začína komplikovať a charaktery cestujúcich sa postupne začínajú ukazovať v pravom svetle.

Dvojnásobný víťaz Zlatej palmy z festivalu v Cannes, Ruben Östlund, nakrútil satirickú komédiu o spoločenských rolách a opojnej sile moci, ktorá nenechá na nikom ani suchej nite.

Biografia režiséra:
Ruben Östlund (13. 4. 1974, Styrsö, Švédsko) – študoval na Univerzite v Göteborgu, kde sa stretol s Erikom Hemmendorffom, s ktorým neskôr v roku 2002 založil Platform Produktion. Je vášnivý lyžiar a pred svojim celovečerným hraným režijným debutom Östlund režíroval tri lyžiarske filmy, v ktorých používal dlhé zábery, ktoré neskôr rozvinul v školských filmoch a dnes sú jedným z jeho základných výrazových prostriedkov.

Jeho dlhometrážny debut Mongoloid s gitarou (2004) získal cenu FIPRESCI na filmovom festivale v Moskve. Všetky ďalšie Östlundove dlhometrážne filmy mali premiéru na MFF Cannes. V moci davu (2008) mal premiéru v sekcii Un Certain Regard. Östlund získal Zlatého medveďa v Berlíne a nomináciu na Európsku filmovú cenu za svoj krátky film Incident v banke (2010). Tento krátky film mu poskytol príležitosť experimentovať s technikami a štýlom. Toto experimentovanie sa prejavilo v jeho treťom dlhometrážnom filme Hra (2011), ktorý mal premiéru v Cannes v sekcii Directors’ Fortnight. Jeho štvrtý dlhometrážny film Vyššia moc (2014) mal premiéru v sekcii Un Certain Regard a vyhral Cenu poroty. Bol nominovaný na Zlatý glóbus a Európsku filmovú cenu. Jeho piaty film Štvorec (2017) vybrali do súťaže a vyhral Zlatú palmu. Získal šesť Európskych filmových cien vrátane ocenení za najlepší film, réžiu a komédiu a bol nominovaný na Zlatý glóbus a Oscara. Jeho Trojuholník smútku (2022) v Cannes opäť zvíťazil a Östlund sa zaradil medzi desiatku režisérov, ktoré získali Zlatú palmu viackrát.

Filmy – 2004: Gitarrmongot (Mongoloid s gitarou); 2005: Scen nr: 6882 ur mitt liv (Scéna z môjho života č. 6882) – krátkometrážny; 2008: De ofrivilliga (V moci davu); 2010: Händelse vid bank (Incident v banke) – krátkometrážny; 2011: Play (Hra); 2014: Vyššia moc (Turist); 2017: Štvorec (The Square); 2022: Trojuholník smútku (Triangle of Sadness).


CINEMAX

Režisér o nakrúcaní:
„Exteriéry sme nakrúcali na Christine O, starej jachte Onassisovcov, čo pridalo celkom zábavnú meta rovinu, keď sme ju vyhodili do vzduchu. Tá loď je veľmi silným symbolom elity 60. a 70. rokov, svoj čas na nej trávilo obrovské množstvo slávnych a mocných ľudí ako napríklad Churchill. Na nakrúcanie sme mali deväť dní. Bolo to veľmi drahé a Covid sa blížil stále viac a viac a s ním i ďalší lockdown. Deň pred ním sme stihli dokončiť streľbu. Keby prišiel len o niekoľko dní skôr tak neviem ako by sme dokončili film.“

Ocenenia:
2022: Zlatá palma – MFF Cannes.
2022: Hlavná cena na Cinematiku – Meeting point Europe

Viac o téme: #ASFK #dráma #komédia #trojuholniksmutku