Ružinov opäť privíta pestrú paletu ľudových piesní a tancov zo Slovenska i zo zahraničia.

Ing. Patrik Cucor, Cultus Ružinov, a.s.

Tohtoročný Ružinovský folklórny festival predstaví domáci i zahraničný folklór už 22. októbra 2022 v Dome kultúry Ružinov, Ružinovská 28. Návštevníci sa môžu tešiť okrem hudobného a tanečného programu aj na predaj tradičných výrobkov, ukážku remesiel, výstavu insitného umenia a fotografií zo Srbska alebo tanečný workshop ľudových tancov.

Festival zaháji o 15:00 FS Devín, ktorý účinkoval na najvýznamnejších domácich festivaloch (Východná, Myjava, Detva), ale i v zahraničí. Folklórny súbor sa dlhé roky prezentoval aj v známom divadelnom predstavení „Na skle maľované“.

Vystúpi aj FS Karpaty, ktorý má svoju domovskú scénu práve v Ružinove a ukáže to najlepšie z ich tanečných a hudobných vystúpení.

Záver festivalu bude patriť štvorčlennej skupine mladých mužov z Maďarska, ktorý dokázali svojím vystúpením ohromiť v talentovej súťaži Jara Slávika či Martu Jandovú. Tanečný súbor Fricska predvedie vo svojej dychberúcej šou maďarské ľudové tance doplnené o moderné prvky a stepu.

Okrem vystúpení je pripravený aj bohatý sprievodný program, v rámci ktorého návštevníci ochutnajú tradičné dobroty, ukážku remesiel, predaj tradičných výrobkov, tanečný workshop s Tancuj Tancuj Vykrúcaj a ľudovú hudbu Andreja Zahorca.

Pre rodiny s deťmi sú pripravené tvorivé dielne a detské divadielko v podaní Divadlo Zábavka – Smiech je najlepší liek. Každý, kto príde na festival, si bude môcť urobiť selfie fotografiu v tradičnej slovenskej izbe.

Nadšenci umenia si môžu pozrieť predajnú výstavu zo Srbska „Čaro Kovačickej insity“ od maliarov Zuzana Veresky, Pavel Cicka a Pavel Hajko. Svoju premiéru bude mať fotovýstava „Slovenské princezné a princovia“ od Pavla Surového, ktorá prezentuje ľudové kroje Slovákov žijúcich v Srbsku.

Vstup je zadarmo.

Na predstavenia (FS Devín, FS Karpaty, Fricska a Divadlo Zábavka) si treba vopred bezplatne rezervovať miesto na www.cultusruzinov.sk. Viac informácií ako aj podrobný program nájdete na www.cultusruzinov.sk a na Facebooku Cultus Ružinov.

PROGRAM
15:00 FS Devín
16:00 Divadlo Zábavka – divadelné predstavenie pre deti
16:00 Workshop s Tancuj Tancuj Vykrúcaj
16:00 Ľudová hudba Andreja Zahorca
17:00 FS Karpaty
18:00 Ľudová hudba Andreja Zahorca
19:00 Fricska – tanečný súbor

Sprievodné podujatia:
– Tvorivé dielne
– Folklórna izba – fotokútik
– Ukážka remesiel
– Predaj tradičných výrobkov
– Slovenské princezné a princovia (fotovýstava Pavel Surový)
– Výstava – Čaro Kovačickej insity (Zuzana Veresky, Pavel Cicka, Pavel Hajko)

Viac o téme: #cultusruzinov #Ružinov #ruzinovskyfolklornyfestival