Šťastie praje pripraveným v novom filme režisérky a scenáristky Alice Nellis, „Buko“.

Duševný roadmovie s nadhľadom a humorom – tak opisuje svoj nový film scenáristka a režisérka Alice Nellis (The Trip, Secrets, Revival).

Pôvodný film rozpráva príbeh Jarmily (Anna Cónová), ktorá sa ocitne v bode, keď sa musí rozhodnúť, či “prečkať” zvyšok života trpezlivo, poslušne – najlepšie pri zapnutej televízii – alebo sa vzoprieť očakávaniam okolia a vydať sa na úplne nečakané dobrodružstvo. Na jej prekvapenie do jej života vstúpi Buko, vyslúžilý cirkusový kôň. Táto zmena je prvým krokom na jej ceste k duševnej slobode.

Režisérka Alice Nellis film viac približuje slovami: „Buko je o tom, že život je krásny. Hoci napríklad nie na prvý pohľad. O to viac si treba čas od času vzájomne pripomenúť.“ A prezradila aj autobiografickú linku, ktorú vo filme využila: „Chovám koňa a s tým, ako človek postupne rieši najrôznejšie ich problémy, zisťuje, že väčšina „ich“ problémov sú vlastne jeho problémy, ktoré spolužitie s koňom len ukáže alebo umocní. Kôň vie, kedy sa bojím. Kedy som naštvaná. Kedy som naštvaná a snažím sa tváriť, že som v pohode. Kôň ocenia, keď sa tvárim tak, ako sa naozaj cítim. A najväčšou odmenou je pre neho človek, ktorý je v pohode sám so sebou.“

V hlavnej úlohe Jarmily sa predstaví herečka Anna Cónová a podporí ju Martha Issová, Petra Špalková, Ján Cina, Martin Kubačák, Lenka Termerová, Marian Roden a Miroslav Krobot.


CinemArt SK

Natáčanie filmu prebehlo prevažne v Bořejove na Kokořínsku, v staručkej chalupe, ktorú objavil producent a zároveň architekt filmu Petr Fořt. Za chalupou je nádherná lúka s výhľadom na Bezděz, pôvabné okolité lesy a háje. Podľa Alice Nellis je to projekt za odmenu: „Krásnejšie miesto na prácu si asi nedokážem predstaviť. Prípravy na film prebiehali tak, že sme s najužším štábom a rodinou odišli priamo na miesto a tam niekoľko týždňov pracovali na technickom scenári a postupne sa zoznamovali s miestnymi susedmi, ktorí sú mimochodom úplne skvelí.“

Producentom filmu je DORIAN Film – Petr Fořt, hlavným koproducentom Česká televízia – kreatívna producentka Helena Uldrichová a koproducentom Grimaldi Production – Mirka Grimaldi. Film Buko má premiéru naplánovanú na 20. októbra 2022.

Viac o téme: #Buko #CinemArt #dráma #komédia