Začína sa 9. ročník festivalu BE2CAN. Prináša do slovenských kín to najlepšie z filmových festivalov v Berlíne, Benátkach a Cannes.

Od 18. do 25. októbra 2022 môžu milovníci kvalitnej kinematografie v tridsiatich dvoch slovenských kinách vidieť filmy z troch špičkových filmových festivalov. Počas festivalu Be2Can bude uvedených 21 filmových premiér v 25 mestách na Slovensku.

Otváracím filmom tohtoročného Be2Can bude snímka Posledný strih francúzskeho režiséra Michela Hazanaviciusa, ktorá tento rok otvárala filmový festival v Cannes. Z festivalových premiér vyberáme niekoľko tipov. Bizarná komédia Rimini rakúskeho kontroverzného režiséra Ulricha Seidla opätovne ironizuje život rakúskej spoločnosti, tentokrát starnúcej populácie v talianskom letovisku Rimini. Ďalší premiérový film je francúzska snímka Udalosť režisérky Audrey Diwan, ktorá v roku 2021 získala Zlatého leva v Benátkach. Film Udalosť pojednáva o ilegálnych interrupciách vo Francúzsku v 60. rokoch cez príbeh mladej študentky. Predlohou tejto intímnej drámy sa stala knižná predloha francúzskej spisovateľky Annie Ernaux, ktorá pred pár dňami získala Nobelovu cenu za literatúru. Napínavý thriller Svätý pavúk iránskeho režiséra Ali Abbasiho diváka zavedie do temného podsvetia iránskeho mesta, kde sa mladá novinárka rozhodne vyšetrovať sériové vraždy prostitútok. Je to príbeh založený na skutočnej udalosti, ktorá sa odohrala v roku 2001 v iránskom Mašhade. Herečka Zar Amir-Ebrahimi získala za postavu novinárky v Cannes cenu za Najlepší herecký výkon.

Dramaturgia prehliadky prináša aj ďalšie spoločensky aktuálne témy, jej kompletný program je uverejnený na webowej stránke Be2Can. Okrem ocenených filmov z filmových festivalov v Berlíne, Benátkach či Cannes ponúka Be2Can aj rôznorodý sprievodný program.

SPRIEVODNÝ PROGRAM K BE2CAN
Francúzsky film Blízko je plný emócií a vyzdvihuje potrebu priateľstva v krehkom období dospievania, keď sú deti mimoriadne citlivé a ťažko sa vyrovnávajú s emočne náročnými situáciami. Tento film bude námetom k diskusii s psychologičkou PhDr. Máriou Krýslovou a MUDr. Jánom Šubom, MPH, primárom Kliniky detskej psychiatrie NÚDCH a Krajským odborníkom pre detskú psychiatriu MZ SR, ktorá sa uskutoční po projekcii filmu v spolupráci s Ligou za duševné zdravie. Diskusiu je možné vidieť v Kine Film Europe 21. 10. 2022.

V Kine Film Europe sa po projekcii rumunského filmu R.M.N. uskutoční aj masterclass filmovej dramaturgičky, scenáristky, publicistky – profesorky Zuzany Gindl-Tatárovej. Film vznikol podľa skutočnej udalosti a rozpráva o citlivých témach, ktorým sa dnes spoločnosť často vyhýba. „Nie je to ľahký film, ale odpovie Vám na mnohé otázky, ktoré si kladiete o povahe toho, čo sa teraz deje na Slovensku, a nielen tu,“ pozýva na svoj masterclass Zuzana Gindl-Tatárová s prísľubom analýzy najnovšej snímky rumunského režiséra Cristiana Mungiu, ale aj jeho doterajšej tvorby. Masterclass sa bude konať 19. 10. 2022.

JADROVÁ BEZPEČNOSŤ
Francúzsky film PACIFICTION pojednáva o francúzskych vojenských jadrových testoch v Tichomorí, ktoré sa odohrávali v 80-tych rokoch 20. storočia a zásadne ovplyvnili život vo Francúzskej Polynézii. Je to jeden z prvých celovečerných filmov, ktorý otvára túto tému. Michal Havran sa spoločne so svojimi hosťami za okrúhlym stolom zamyslí nad tým, akým spôsobom sú v súčasnosti jadrové zbrane držané pod kontrolou. Hosťami Michala Havrana budú generál Pavel Macko – expert na obranu a bezpečnosť, Tomáš Valášek – poslanec NRSR, expert na bezpečnostnú a zahraničnú politiku a Ivan Hronec – zakladateľ a riaditeľ mediálnej spoločnosti Film Europe. Diskusia prebehne 24. 10. 2022 v Kine Film Europe.

SLAM POETRY
Ako sa dá ohýbať slovo, aby významy slov v rapovej hudbe mali výpovednú hodnotu? Ako veľmi sa na Slovensku nová generácia zameriava na texty? Vo filme CASABLANCA BEATS sa ozývajú hlasy mladých ľudí, aby sa dokázali oslobodiť od ťarchy tradícií, aby mohli objavovať samých seba a vyjadriť sa prostredníctvom hip-hopu. Poetry slam je špecifický štýl básnického prednesu. Jeho podoba nie je presne ukotvená jasnými pravidlami, v princípe však platí, že prednes musí byť natoľko sugestívny, dojímavý alebo zábavný, aby dosiahol čo najväčší ohlas v publiku. Počas Be2Can sa bude podujatie konať priamo v kinosále po filme CASABLANCA BEATS. Pozvanie prijali obľúbení raperi zo združenia SLAM POETRY SK. Film a koncert sa uskutočnia 20. 10. 2022.


Film Europe Media Company

O projekte Be2Can
Be2Can je prehliadka oceňovaných filmov z troch najprestížnejších svetových festivalov – Berlína, Benátok a Cannes. Prehliadka Be2Can sa koná od roku 2014. Jej zámerom je ponúknuť divákom filmy, ktoré prinášajú obraz o aktuálnom festivalovom dianí vo svete. Deviaty ročník predstavuje najširšiu ponuku filmov vo svojej histórii a diváci ich môžu vidieť v 32 kinách na celom území Slovenska v termíne od 18. do 25. októbra 2022.

Viac o téme: #be2can2022 #filmeuropesk #filmovyfestival