Víťazov 38. ročníka pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad spoznáme už v sobotu.

Stanislav Čačko, RTVS

Aktuálny ročník pesničkovej súťaže RTVS zaevidoval 190 nových, v rádiách a televíziách doposiaľ nezverejnených, skladieb od autorských tímov a interpretov pôvodnej populárnej hudby z celého Slovenska.

Rozhodnutím výberovej komisie z nich postúpilo priamo do finále súťaže 6 piesní a 12 piesní do semifinálového kola súťaže. Semifinálové kolo súťaže odvysielalo 17. septembra Rádio Slovensko a na základe SMS hlasovania poslucháčov postúpilo z 12 semifinálových do finálového koncertu 6 piesní. Finálový koncert Košického zlatého pokladu sa uskutoční v sobotu 22.10. v košickom Kulturparku.

Veľké finále Košického zlatého pokladu ponúkne 12 súťažných skladieb v podaní interpretov z celého Slovenska, víťaznú skladbu predchádzajúceho ročníka Motýle v podaní skupiny Sanchez Amsterdam a tiež vystúpenie Petra Cmorika, ktorý súťažil v Košickom zlatom poklade v roku 2001. Moderátorom finálového koncertu bude Roman Bomboš, poslucháči Rádia Slovensko si ho budú môcť vypočuť v priamom prenose a na webe RTVS bude z finálového koncertu vysielaný video stream. Pre televíznych divákov bude zo súťaže vyrobený hudobný dokument, ktorý odvysiela Dvojka.

O víťazoch rozhodne odborná porota v zložení Igor Timko, Peter Cmorik, Zoltán Sallai, Rasťo Kopina, Juraj Vančík, hudobný dramaturg Rádia Slovensko Rasťo Očenáš, programový manažér Slovenského rozhlasu Michal Dzurjanin, riaditeľ Štúdia RTVS Košice Jozef Puchala a riaditeľ súťaže Juraj Hidvéghy. Na víťazov čakajú finančné ceny – 1.000, 750 a 500 eur. Absolútny víťaz získava aj priestor v nahrávacom štúdiu Slovenského rozhlasu na nahratie víťaznej piesne. O Cene za najlepší text – 200 eur rozhodne textár Ľuboš Zeman a udelené budú aj dve nové ceny – Cena Rádia Slovensko a Cena východoslovenských internátnych rozhlasových štúdií.

„Som nesmierne rád, že aj tento ročník Košického zlatého pokladu pootvorí 12 finálovým piesňam pomyselné dvere do rozhlasového éteru a ich autorom a interpretom umožní prezentovať sa na tomto jedinečnom podujatí. Atmosféra finálového koncertu býva neopakovateľná a môžem prehlásiť, že sa na sobotný večer spolu s kolegami veľmi tešíme“ prezradil riaditeľ súťaže Juraj Hidvéghy.

Vyhlasovateľom a organizátorom súťaže je Štúdio RTVS Košice. „Aktuálny ročník bude opäť špecifický, pribudli dve nové ceny a krstiť budeme aj CD S Reginou. Diváci v hľadisku i v televízii, rovnako tak ako návštevníci webu RTVS a poslucháči Rádia Slovensko sa tak majú opäť na čo tešiť. Verím, že aj tento rok porota vyberie a ocení pieseň speváka či kapelu, ktorá zaujme svojou tvorbou i charizmou.“ povedal riaditeľ štúdia Jozef Puchala.

Pesničková súťaž Košický zlatý poklad vznikla v roku 1980. Od svojho vzniku vytvára priestor na prezentáciu a propagáciu tvorby mladým autorom a interpretom pôvodnej slovenskej populárnej hudby. Počas finálových koncertov na jej predchádzajúcich ročníkoch zaznelo celkovo 409 nových slovenských piesní. K najznámejším interpretom, ktorí tu odštartovali svoju kariéru patria Beáta Dubasová, Peter Nagy, skupiny No Name, Nocadeň, Marián Čekovský, Peter Cmorik, ale aj víťazi nedávnych ročníkov Tomáš Buranovský, či Kristián Dufinec so skupinou Iconito.

Viac o téme: #38. ročník #kosickyzlaty