Víťazné skladby 38. ročníka Košického zlatého pokladu sú známe.

Stanislav Čačko, RTVS

V košickom Kulturparku v sobotu 22.októbra od 19.00 h súťažilo na finálovom koncerte 12 nových, mediálne nezverejnených, skladieb v podaní mladých ambicióznych interpretov z celého Slovenska. Do 38. ročníka autorskej pesničkovej súťaže bolo prihlásených 190 pôvodných, po slovensky spievaných skladieb.

V prvej časti večera zazneli súťažné skladby, ktoré postúpili do finále na základe rozhodnutia výberovej komisie a SMS hlasovania poslucháčov Rádia Slovensko. V druhej – nesúťažnej časti – sa predstavil víťaz ostatného ročníka súťaže – skupina Sanchez Amsterdam a Peter Cmorik. Zazneli aj ukážky víťazných skladieb predchádzajúcich dekád – z 8., 18. a 28. ročníka súťaže. Odborná porota, ktorá rozhodovala o výsledkoch, pracovala v zložení: Igor Timko, Peter Cmorik, Rasťo Kopina, Zoltán Sallai, Juraj Vančík, Michal Dzurjanin, Jozef Puchala, Rasťo Očenáš a Juraj Hidvéghy. Výsledky vyhlásil predseda poroty Rasťo Očenáš a ceny odovzdal riaditeľ súťaže Juraj Hidvéghy. Moderátorom večera bol Roman Bomboš.

Cenu východoslovenský internátnych rozhlasových štúdií získala skladba s názvom Vesmírna v podaní hudby a textu Andreja Mutňanského. Cenu za najlepší text a finančnú cenu 200 eur získala skladba Nevinné stretnutie autora textu Ľuboša Kadleca a hudby Martina Činčuru v podaní Central Groove Project. Cenu Rádia Slovensko získala skladba s názvom Vesmírna v podaní autora hudby a textu Andreja Mutňanského.

3. miesto a finančnú cenu 500 eur získala pieseň Život zmysel má autora Jozefa Novotňáka v podaní skupiny Good Road.

2. miesto a finančnú cenu 750 eur získala pieseň Svet patrí nám autorov Martina Hybbena a Tomáša Buranovského v podaní skupiny Marthy feat. Nicole.

1. miesto a finančnú cenu 1.000 eur získala autorská pieseň Slávky Tkáčovej s názvom Zamilovaná.

Súčasťou ceny pre absolútneho víťaza je aj priestor na nahrávanie víťaznej piesne v bratislavskom rozhlasovom nahrávacom štúdiu.

Z dvanástich finalistov bolo päť zo západného Slovenska a sedem z východného Slovenka. Päť súťažných piesní bol v podaní ženských a 7 v podaní mužských interpretov. Priamy prenos z podujatia odvysielalo Rádio Slovensko a video stream bol odvysielaný na webe RTVS. Hudobný dokument o podujatí odvysiela televízna Dvojka.

Pesničková súťaž Košický zlatý poklad vznikla v roku 1980, jej vyhlasovateľom a organizátorom je Štúdio RTVS Košice. Doposiaľ na nej zaznelo 421 nových, pôvodných slovenských piesní a k jej úspešným finalistom patrili aj Beáta Dubasová, Peter Nagy, skupiny No Name, Nocadeň, Iconito, Marián Čekovský, Peter Cmorik či Tomáš Buranovský.

Viac o téme: #1. miesto #kosickyzlatypoklad #slavkatkacova #Zamilovaná