Mekymu sa splnilo želanie. Oslava hudby a nedožitá sedemdesiatka Mira Žbirku vyvrcholili vypredanými Tribute koncertami.

Tomáš Karpel, Universal Music s.r.o.

Koncertná pocta tvorbe a osobnosti československej hudby – Mira Žbirku, začala na konci septembra v Londýne a vyvrcholila dvoma vypredanými koncertami v „jeho“ mestách, a to 17. októbra v Bratislave a 21. októbra v Prahe.

Na oboch koncertoch vystúpili: Katarína Knechtová, Lukáš Adamec, Mirai Navrátil, Marta Jandová, Peter Nagy, skupina Slza, Jiří Macháček, Peter Bič Project, Petr Fiala z kapely Mňága a Žďorp, skupina Midi Lidi, Michal Hrůza, Martha, David Žbirka, Lenny, David Kraus, Adam Ďurica, Petr Ostrouchov, Albert Černý z kapely Lake Malawi, Ráchel Skleničková a producent Mekyho alb z Abbey Road, Rob Cass. V Bratislave zaujalo a veľmi potešilo vystúpenie kolegov zo skupiny Modus. Janko Lehotský zahral a zaspieval svoj „Veľký sen mora“ a Marika Gombitová za búrlivého potlesku zaspievala s Mekyho synom Davidom duet „Nespáľme to krásne v nás“. Zoznam účinkujúcich v bratislavskej NTC Aréne doplnili aj zástupkyne najmladšej generácie speváčok – Karin Ann a Tamara Kramar. Početnú zostavu spevákov a hudobníkov v Prahe posilnili aj Bára Basiková, Lenka Filipová, Jana Kirschner, Michal Malátný z kapely Chinaski a Dan Bárta, ktorý excelentným prevedením skladby „Mám rád“ pražský koncert zakončil.

Oba vypredané koncerty oživili Mekyho hity. Tie si v aj v novom prevedení od spevákov, ktorí sa koncertu nezištne zúčastnili, vyslúžili veľký potlesk a ovácie. Na pražskom koncerte si po živej verzii úspešného singlu „Nejsi sám“, Katka a producent albumu Posledné veci – David Žbirka, prevzali od zástupcov Universal Music zlatý vinyl za predaj albumu v Česku aj na Slovensku.

Medzi bratislavským a pražským koncertom sa v Národnom múzeu v Prahe otvorila výstava Miro Žbirka – Roky a dni, ktorá na dvadsiatich ôsmich paneloch zaznamenáva život a dielo úspešného speváka a skladateľa. Dobové dokumenty a artefakty zachytávajú jednotlivé obdobia tvorby veľkých hitov legendy a sú zoradené podľa kapitol knihy Honzu Vedrala: Miro Žbirka – Zblízka.

Významnou súčasťou výstavy je aj audiovizuálna prezentácia, ktorá v podobe Silent disco dáva možnosť priamo na výstave pozrieť a vypočuť si tvorbu Mira Žbirku. Výstava bude v historickej budove Národného múzea na Václavskom námestí v Prahe otvorená až do 1. januára 2023. Po tomto termíne sa presťahuje na Bratislavský hrad, kde bude sprístupnená do februára 2023.


Miro Žbirka

„Chcela by som sa veľmi poďakovať všetkým, ktorí vystúpili a podieľali sa na Tribute koncertoch v Bratislave, Prahe, ale aj v Londýne. Veľká vďaka patrí aj tvorcom a realizátorom zaujímavej a netradične poňatej výstavy, ktorá vo mne, podobne ako koncerty, vyvolala množstvo príjemných spomienok. A samozrejme aj fanúšikom, ktorí vytvorili fantastickú atmosféru. Mekymu by sa určite páčilo, že má veľký plagát na budove Múzea na Václaváku a bude ho mať aj na Bratislavskom hrade,“ povedala o koncertoch a výstave Katka Žbirková.

V piatok 28. októbra si Katka pri príležitosti 104. výročia vzniku Československa na Pražskom hrade za Mekyho prebrala štátne vyznamenanie prezidenta Českej republiky in memoriam. V piatok 11. novembra 2022 dostane novú a pamätnú podobu už dobre známa „Mekyho lavička“ v parku na Račianskom námestí v Bratislave. Spolu s pomníkom na Olšanskom cintoríne v Prahe tak bude dôstojným miestom spomienok na hudobnú legendu.

Fanúšikovia si môžu Mira Žbirku pripomenúť aj v limitovanej edícií pamätných listov v podobe bankoviek Miro Žbirka 70 a v rámci projektu Legacy NFT uzrela svetlo sveta aj prvá oficiálna NFT kolekcia legendy Mira Žbirku. Pod názvom MIRO 70 sa skrýva nielen virtuálna kartička v limitovanom počte, ale aj rôzne výhody a zaujímavosti pre jeho držiteľov.

Viac informácií na eshop.memoeuro.sk a www.legacy-nft.com.

Viac o téme: #koncerty #Meky #mirozbirka #tribute