Rockové Vianoce v Košiciach odpália Lucie, Škwor a Michal Penk!

Mgr. Andrea Čurná

Presne týždeň pred Vianocami, v sobotu 17. decembra 2022, sa v košickej Steel Arene stretnú rockový fanúšikovia, aby si užili nezabudnuteľný večer. Okrem stálice českej hudobnej scény, kapely Lucie, vystúpia aj kapela Škwor a po dvadsiatich siedmych rokoch aj spevák Michal Penk.

Centrum východu, Košice, si tesne pred Štedrým dňom užije zaujímavý koncept hudobného podujatia, na ktorom sa na jedinom pódiu stretnú významní českí hudobní interpreti minulosti aj súčasnosti. Súčasťou koncertu budú aj špeciálne technické pódiové efekty a kulisy, ktoré podporia emočný zážitok návštevníkov. Hlavnou hviezdou večera bude kapela Lucie, no špecialitou podujatia je vystúpenie Michala Penka.

Český spevák Michal Penk patril medzi hviezdy československej hudobnej scény na prelome 80. a 90. rokov. Spojenie s koncertom skupiny Lucie nie je náhodné. Michal Penk bol totiž prvým spevákom kapely a pôsobil v nej dva roky. V jednom z rozhovorov pre média priznal, že odchod z kapely veľakrát oľutoval, ale keď sa v roku 2016 pri 30. výročí kapely znova stretli na pódiu, tak to bolo skvelé. Jeho najznámejšou skladbou je balada O bláznech.

Počas Rockových Vianoc sa v metropole na východe Slovenska predstaví aj česká nu metalová, hard rocková kapela Škwor. Tá tento rok okrem iného oslavuje aj dvadsiate výročie od vydania prvého albumu Vyhlašuju boj. Ten tento rok vyšiel v reedícii a aj na vynilovej platni. Zatiaľ čo u nás vystúpia v klasickom koncertnom prevedení, v Českej republike ich čaká akustické turné.

Za projektom Rockové Vianoce stojí partia nadšencov a podporovateľov kultúry na Slovensku. „V kultúrnom priemysle som v podstate nováčik a počas môjho doterajšieho pôsobenia som hľadal ako zmeniť pohľad návštevníkov na hudobné a kultúrne podujatia. Ako nájsť priestor na oživenie záujmu o živú kultúru, ktorý sa vytratil po pandémii,” povedal Marian Kollár, ktorý stojí v centre tímu. Ten len tento rok zorganizoval podujatia ako Topfestu Česko-slovenský špeciál, Festival partnerstva či Rock pod Kameňom.

„Rok 2021 sa niesol v znamení zmeny prístupu návštevníkov k dramaturgii hudobných podujatí a hlavne je cítiť presun záujmu poslucháčov do online priestoru. Sme hrdí, že sa nám podarilo zastabilizovať a udržať známe festivaly na Slovensku ako TOPFEST a Rock pod Kameňom a dali im šancu vymaniť sa z tieňov a neduhov minulosti,“ hovorí ďalší člen tímu Michal Latta. Toho dopĺňa kolega Marián Križánek: „Fenomén československej hudby 80. a 90. rokov je definitívne naspäť. Budeme radi, keď Michala Penka prídete podporiť a dodať mu silu do budúcnosti. Ďakujeme veľmi pekne.“

Podujatie Rockové Vianoce sa uskutoční v sobotu 17. decembra o 18:00 v Steel Arene Košice. Vstupenky na podujatie sú k dispozícii v sieti Ticketportal.

Viac o téme: #koncert #Košice #Lucie #michalpenk #rockovevianoce #ŠKWOR