Martin Harich a Anna Julie Slováčková spolu v československej hudobnej novinke.

Martin Harich

Pokoru, pokoj a pohladenie duše prináša nová skladba “Bežím s dobou” z pera slovenského hudobníka Martina Haricha, ktorý si prizval na pomoc českú herečku a speváčku Annu Júliu Slováčkovú.

Dnes, symbolicky v “Deň boja za slobodu a demokraciu”, posielajú do sveta komorne znejúci duet “Bežím s dobou” o láske, úteku a dôležitých rozhodnutiach. Pieseň v dvoch jazykoch, ktoré si navzájom rozumejú.

„Jsem moc ráda, že mě Martin oslovil do společného duetu. Je to zase úplně jiný typ songu, který jsem si s ním mohla zazpívat. Maťo ho napsal velice citlivě a něžně. Naše první setkání proběhlo na půl cesty z Prahy na Slovensko, kdy jsme na zkušebně v takovém improvizovaném studiu nahráli první dema. To jsem ještě netušila, že se takové studio za pár měsíců stane i z mojí kuchyně. Covidová doba byla prostě na nějaké duety složitější, ale myslím si, že jsme si tu muziku tak o to víc užili,”  hovorí Anna Julie.

Text skladby je o rozhodnutiach, ktorým dennodenne čelíme. Často nás pritom ovplyvňujú emócie, práca, tlak okolia, sociálne siete alebo úplne najčastejšie – všetko dokopy. A tak ich odkladáme alebo pred nimi utekáme.

„Posledné obdobie pred spaním opäť počúvam hudbu. Som celkom unesený, ako pozitívne to ovplyvňuje môj spánok. Väčšinou sú to jemné lo-fi produkcie, ktoré mi v mysli vytvárajú milióny farieb. Páči sa mi to až tak, že som si tento “zvuk” určil za “kľúčový” pre produkciu skladby “Bežím s dobou”. Do toho ma stále fascinuje, keď sa pieseň v závere rozbehne. Preto som sa po druhej slohe rozhodol nasadiť celú kapelu a vrstvy harmonických vokálov. Zároveň však zachovať prirodzenosť. Napríklad, keď začne spievať Anička, mám pociť, že stojí vedľa mňa v izbe.“ prezrádza Martin.

17.november ako dátum vydania

„Vždy, keď sa v zahraničí s niekým dostanem do debaty ohľadom rozdelenia Česka a Slovenska, a snažím sa vysvetliť, že sme ostali priatelia, nevyhnem sa úprimnému údivu. Vo svete to nie je samozrejmosť. Naopak. Sme výnimkou a pozitívnym príkladom. Som na to vlastne dosť hrdý,” dodáva  Martin.

Viac o téme: #annajulieslovackova #bezimsdobou #martinharich #novinka #singel