Literárny fond ocenil herecký výkon Jána Koleníka v seriálovom hite Druhá šanca, ako aj kvalitu markizáckeho dabingu.

Lukáš Kočišek, MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o.

Ceny za svoju prácu na dabingoch pre skupinu Markíza získali dramaturgička Katarína Valentková a prekladateľka Elena Grohová.

Televízia Markíza zabodovala v rámci odovzdávania výročných cien Literárneho fondu (LF) v oblasti rozhlasu, divadla a zábavného umenia, ktoré sa uskutočnilo v pondelok 28. novembra 2022 v bratislavskom Zichyho paláci.

V oblasti televíznej tvorby LF ocenil obľúbeného herca Jána Koleníka za excelentné stvárnenie postavy Andreja Fabiána v tohtoročnom seriálovom hite Druhá šanca, ktorý je stabilne najsledovanejším programom na celom televíznom trhu.

„Som rád, že som sa vďaka TV Markíza mohol stretnúť s postavou Andreja Fabiána, ktorý napriek všetkému, čo sa mu v komplikovanom živote stalo, našiel cestu k ľudskosti a empatii, a že silné myšlienky o zmysle života a o práci lekárov chytajú za srdce tak veľké množstvo divákov. Ďakujem!“ povedal Ján Koleník na margo svojho ocenenia.

Cenu získala aj dramaturgička z oddelenia akvizícii a dabingu TV Markíza Katarína Valentková za preklad a slovenské dialógy inšpiratívneho skutočného príbehu Nebo je pre všetkých (odvysielaný na staniciach Markíza a Doma) a s prihliadnutím na kriminálny film Temná tvár Brooklynu (odvysielaný na stanici Markíza KRIMI). Oba dabingy pre skupinu Markíza vyrobilo Sunrise studio.

„Veľmi ma teší, že Literárny fond ocenil kvalitu nášho dabingu a že stanice skupiny Markíza prinášajú aj takéto naozaj hodnotné filmy. Dabing je kolektívne dielo a zásluhu na jeho dobrom výsledku má vždy celý tvorivý tím a špeciálne herci a herečky, ktorí postavám v zahraničných filmoch a seriáloch prepožičiavajú svoje hlasy,“ zhodnotila Katarína Valentková.

LF ocenil tiež Elenu Grohovú za preklady a dialógy k 2. sérii úspešného seriálu z lekárskeho prostredia New Amsterdam, ktorý divákom prináša televízia Doma. Jeho slovenské znenie pre skupinu Markíza vyrobilo dabingové štúdio Magic Voice.

Viac o téme: #Cena #druhasanca #jankolenik #literarnyfond