Barbara Weiss žiari v novinke „Vlastný svet“.

Michal Neffe

Etablovaná speváčka Barbara Weiss prichádza s druhou skladbou Vlastný svet z pripravovaného EP, v ktorej predstavuje vlastný svet, útočisko pred realitou a miesto bez akýchkoľvek limitov. Oba svety, realita i vnútorný, dostali svoju vizuálnu podobu v emotívnom videoklipe, zhmotňujúc myšlienky nesúce sa tentoraz slovenským textom.

V novinke Vlastný svet zároveň tak po prvýkrát speváčka necháva vyznieť materinsky jazyk, no stále ovplyvnený žánrom motown. „Pôvodne mala byť skladba v anglickom jazyku ako prvotné skladby EP, ale počas jednej session sme spontánne zablúdili do slovenčiny, čo skladbu neskutočne posunulo a po veľmi krátkom čase bola cela skladba hotová,“ prezrádza Barbara Weiss, ktorá v skladbe vykresľuje, ako vyzerá jej vlastný svet, čo v ňom robí a že v ňom neplatia žiadne hranice a vytýčené medze.

Celé EP získalo od predchádzajúcej speváčkinej tvorby modernejší zvuk, ktorý bol pôvodne založený na inštrumentálnejšej atmosfére. Nahrávanie prebiehalo v štúdiu The Wellders a o produkciu a master sa postaral Lukie FWD, ktorý spolupracuje s Barbarou Weiss na celom EP. „Nakoľko je Lukie klavirista, klavír je v skladbe vždy prítomný a nakoľko sa nebojíme experimentov, na EP sa objavia prieniky do iných žánrov,“ ozrejmuje speváčka a ďalej pokračuje: „S Lukiem spolupracujem už rok, počas ktorého sme vytvorili pekný projekt a teším sa na spoluprácu určite aj do budúcna. Skladba Vlastný svet sa nahrala a vymyslela veľmi rýchlo, keďže je mi téma veľmi blízka a zároveň si myslím, že každý ma taký ten svoj vlastný svet, do ktorého z času na čas utečie.“

Znázornenie reality a vnútorného sveta myšlienok vniesli do videoklipu zábery mesta a prírody, ktoré metaforicky umocnili text piesne. O námet a kameru sa postaral ako pri predchádzajúcom vizuále Rasťo Fabian z VŠMU. Okrem Barbary sa v klipe mihne aj Šajmo, moderátor portálu Refresher a taktiež chalani z Flaceu. Všetky stylingy mal na svedomí speváčkin dvorný stylista Samuel Krajca a v neposlednom rade najmä Petra Weingart, ktorá dodala jej dielami, krásnymi róbami videoklipu celkový ráz.


BarbaraWeiss

„S lesom sa viaže viacero nečakaných príhod, nakoľko išlo o vojenské lesy, len tak-tak sme na poslednú chvíľu zistili, že v čase, keď sme chceli nakrúcať, je akurát vojenské cvičenie. Nakoniec sme celé točenie prehodili na ďalší deň, no počas tohto dňa sa na mieste, kde sme chceli točiť, nakrúcala aj reklama pre automobilku a konali preteky v motocrosse,“ s úsmevom spomína Barbara Weiss, ktorá s celým tímom musela viackrát zaimprovizovať, aby výsledok nadobudol kontúry pôvodného zámeru.

Na celé EP sa môžeme tešiť už začiatkom roka 2023. Prvá skladba Heartbeat, ktorá vyšla v polovici tohto roka, sa už teší privítania v programoch oboch televízií JOJ aj TV Markíza a aktuálnej hranosti v rádiách. Následne EP spolu s kapelou predstavia aj na vystúpeniach mimo rodnej Bratislavy a taktiež na letných festivaloch. Kapelu tvoria Martin Rybovič (klavirista), Peter Čaniga (bicie), Pavol Mazúr (gitara), Andrej Jeriga (basgitara), plus externí členovia saxofónistky Alexandra Glebocká, Deborah Jendruchová a trubkár Filip Jendruch.

Viac o téme: #barbaraweiss #novinka #singel #vlastnysvet