Česká punková legenda Visací zámek oslavuje 40 rokov živákom Made in Strahov.

Renáta Tomášová, Warner Music CZ

Česká punková legenda Visací zámek tento rok oslavuje 40 rokov existencie. Rok osláv zahájila v júni odhalením prvého pomníka a mimoriadnym koncertom v Prahe na Strahove. Záznam vystúpenia teraz vychádza na 2CD pod názvom Made in Strahov.

Koncert, ktorým Visací zámek otvoril rok osláv 40 rokov v punku, bol situovaný do areálu vysokoškolských internátov a skupina sa tak vrátila na miesto, kde začala jej štyri dekády trvajúca cesta v nezmenenej zostave. V priebehu večera odohrala pätica VZ1 Jan „Hony“ Haubert, VZ2 Michal Pixa, VZ3 Vladimír „Savec“ Šťástka, VZ4 Ivan Rut a VZ5 Jiří Pátek všetky legendárne songy. „Když jsem vyposlechl záznam narozeninového koncertu, došlo mi, že jsme vytvořili nový žánr: punkovou estrádu! Takže jsme radši nic nestřihali, show uslyšíte v plném znění,“ hodnotí výsledné dielo spevák a dvorný textár Hony Haubert.

Titulná fotografia na albume zachytáva prvý punkový pomník. Tento monument navrhol a spracoval známy kontroverzný výtvarník David Černý a má pripomínať známy kiosk, ktorému sa hovorilo Stánek U Johna Debila a spieva sa o ňom v prvej piesni prvého albumu skupiny.

Visací zámek je legendárna punková kapela, ktorú založili spolužiaci zo stavebnej fakulty ČVUT v Prahe v roku 1982. Ako jedna z mála skupín pôsobí v rovnakej zostave do dnešného dňa. Svoj prvý koncert odohrali 7. 12. 1982, teda v dobe útlaku rockovej hudby v komunistickom Československu.  Hlas kapely sa napriek tomu a práve preto rýchle šíril. Prvý singel nahrali až v roku 1988.

Viac o téme: #2CD #40rokov #album #madeinstrahov #visacizamek