TV Markíza natáča svoj prvý výpravný dobový seriál. Už v januári 2023 otvorí svoje brány nový obchodný dom Dunaj.

Lukáš Kočišek, MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o.

Seriálová novinka vyrozpráva príbehy lásky, priateľstva, sklamaní a hrdinstva, skryté za stenami ikonického obchodného domu Dunaj v dobe, kedy nádej musí umierať posledná.

Už v januári 2023 plánuje televízia Markíza uviesť na obrazovky svoj úplne prvý výpravný dobový seriál s názvom Dunaj, k vašim službám. Divákom a diváčkam vyrozpráva osudy ľudí, ktorí sú spätí s ikonickým obchodným domom Dunaj, vo svojej dobe najmodernejším chrámom nákupu a luxusu v celej krajine. To všetko na pozadí turbulentných udalostí prelomu tridsiatych a štyridsiatych rokov. Seriálovú novinku pre TV Markíza natáča produkčná spoločnosť Beetle, na čele s producentom Petrom Kelíškom, ktorá stojí aj za seriálovým megahitom Druhá šanca.

„Dunaj, k vašim službám je skutočne výnimočný projekt. Ide totiž o úplne prvý dobový seriál TV Markíza v celej jej viac než 26-ročnej histórii. Sledovať budeme rozmanité osudy pestrej palety postáv, ktorých na prelome tridsiatych a štyridsiatych rokov spojil nový luxusný obchodný dom,“ hovorí Silvia Majeská, programová riaditeľka skupiny Markíza a dodáva: „Divákov a diváčky už začiatkom budúceho roka čaká nielen fascinujúca prehliadka dobových kostýmov, líčení, interiérov, rekvizít, ale hlavne strhujúci príbeh nabitý dramatickými zvratmi, emóciami a romantikou. To všetko v podaní hereckých legiend, ale aj mladých a talentovaných vychádzajúcich hviezd.“

Píše sa rok 1939 a v Bratislave otvára svoje brány nový obchodný dom Dunaj, ktorý sa stáva symbolom modernej doby a prepychovou dominantou centra mesta. Súčasne je vyhlásený Slovenský štát a krajina je uvrhnutá do neistoty a strachu z možnej vojny. Dunaj je však plný ľudí, ktorých sny a odvaha sú silnejšie než hrozby zvonku.

Tri mladé predavačky na oddelení módy – Klára Zacharová (Kristína Svarinská), Eva Dušeková (Petra Dubayová) a Alena Valentová (Lesana Krausková) – tu prežívajú prvé lásky, formujú nové priateľstvá a neoblomne hľadajú cestu k svojmu šťastiu.

Odvážna Klára sa pokúša začať nový život s falošnou identitou, ale temná minulosť ju neustále dobieha a stojí v ceste jej novej láske. Temperamentná Eva túži po kariére slávnej speváčky, ale cestu k úspechu jej komplikujú city. Alena je plaché dievča z malého mesta, ktoré dostáva príležitosť predviesť svoj výnimočný cit pre módu, ale zamotáva sa do intríg v obchodnom dome.

Ich tri príbehy sa prepletajú naprieč všetkými poschodiami obchodného domu, od brigádnikov, ktorí na skok prejdú bránami Dunaja, až po riaditeľstvo na najvyššom poschodí. Zdanlivo odlišní ľudia tu pod jednou strechou hľadajú cestu k šťastiu v jeho rozmanitých podobách a čelia nástrahám ťažkých čias, ktoré so sebou nesú neľahké rozhodnutia a nečakané životné zmeny.

Dunaju vládne rodina Kučerovcov, ktorú tvoria priamočiary a zásadový otec rodu Rudolf (Emil Horváth), jeho manželka a pokojná sila rodiny Edita (Zdena Studenková), dcéra a dvaja synovia. Mužskými pokračovateľmi rodu sú Leopold (Tomáš Maštalír), pripútaný po páde z koňa na invalidný vozík, a najmladší Peter (Marek Rozkoš), charizmatický cestovateľ a magnet na ženy. Do čela riadenia rodinného klanu sa však derie predovšetkým ich sestra Irena (Barbora Andrešičová), bystrá, ostrovtipná a ambiciózna žena, ktorá žije v ochladnutom vzťahu so svojím manželom Imrichom (Ivan Šándor).

Okrem rodiny Kučerovcov sa seriál zameria aj na osudy zamestnancov obchodného domu Dunaj. Oddelenie módy vedie prísna, ale spravodlivá Vilma Rusnáková, ktorú stvárňuje Monika Hilmerová. Okrem nej tam pôsobí aj Kristína Bognárová (Ráchel Šoltésová), drzé, rozmaznané a nie veľmi šikovné dievča, ktoré nechápe, prečo ju do tak prestížneho obchodu vôbec prijali. V oddelení hudby a platní pracujú v permanentnom strachu žijúci manželia Anna a Viliam Urbanovci (Petra Polnišová a Martin Mňahončák), reštauráciu vedie dokonalý profesionál Karol Tomka (Igor Kasala), pôsobia v nej aj čašník Jakub Lukáč (Matúš Kvietik) a klaviristka Marta Grúberová (Kristína Spáčová).

V netradičnej polohe sa divákom a diváčkam predstaví obľúbený herec Ján Koleník, ktorý je aktuálne hviezdou seriálového megahitu Druhá šanca. Stvárni úlohu nacistického vojenského pridelenca pod ministerstvom vojny Waltera Klausa, ktorý má za úlohu na Slovensku zastupovať záujmy Nemecka. Sebavedomý, pedantný, ale aj dokonalý džentlmen. Pod pozlátkou však skrýva temnú stránku, tá z neho urobila zástancu hodnôt, ktoré čoskoro otrasu svetom. S manželkou Helgou (Jana Majeská) má na prvý pohľad ukážkový vzťah, ale sú skôr pragmatickí a robia to, čo majú naučené a čo sa očakáva. Jedna vec sa im však nedarí – splodiť potomka, čo je zdrojom rastúcej frustrácie a napätia v ich vzťahu.

„Diváci a diváčky sa môžu tešiť na veľké príbehy v historických kulisách. Seriál sa začína v roku 1939 otvorením nového obchodného domu Dunaj, v ktorom pracujú tri mladé dievčatá. Všetky tri chcú zažiť vo svojom živote niečo nové. Idú si za svojimi snami. Lenže doba a sny sa niekedy menia,“ hovorí producent seriálu Peter Kelíšek a dodáva: „Z hľadiska produkcie ide o náročnú výrobu, ktorá si vyžaduje dobrú organizáciu, plánovanie a sústredenie. V tíme máme tých najlepších ľudí a verím, že aj vďaka nim bude stáť výsledok za to.“

V bratislavskom Ružinove vznikol obrovský ateliér, kde na ploche viac než 2 000 metrov štvorcových vyrástlo hneď niekoľko oddelení ohromujúceho obchodného domu. Súčasťou kulís sú aj vzácne rekvizity a pôvodný dobový nábytok, či už z osobných zbierok členov štábu alebo zo starožitníctiev. Niektoré kusy sú unikátne aj v európskom meradle.

Okrem už spomenutých silných hereckých mien sa diváci a diváčky môžu tešiť aj na Filipa Tůmu, Sarah Arató, Mateja Landla, Petra Oszlíka, Petra Trníka, Jakuba Jablonského či Jakuba Šveca. Réžiu projektu majú pod palcom Peter Hoferica, Peter Magát a Peter Kelíšek.
Výroba seriálu je realizovaná v súlade s princípmi tzv. zeleného natáčania a udržateľnej produkcie, teda s maximálnym ohľadom na životné prostredie.

Viac o téme: #Dunaj #tvmarkiza #vypravnydobovyserial