Staromestská knižnica zrealizovala hudobný projekt Zvuk knižnice

Mgr. Lenka Čechvalová

Staromestská knižnica zrealizovala sériu troch podujatí založených na experimentálnych zvukových performance.

Na jeseň to v Staromestskej knižnici, okrem iného, žilo aj experimentálnou hudbou a umením. Pod hlavičkou Zvuk knižnice, ktorý zámerne parafrázuje pamätníkom dobre známy hip-hopový Zvuk ulice, tu odohrali svoje vystúpenia Dominik Novák alias Katov Syn(th), Jori Josiphson a Kasha Potrohosh.

Jori Josiphson a Kasha si dokonca pripravili špeciálny set, ktorý venovali Zvuku knižnice a za pomoci šušťania stránok kníh, šepotania textov, či čítania kapitol náhodne otvorených stránok, sa im podarilo vyčariť jedinečnú atmosféru.

Dominik Novák zahral live act svojho ostatného EP. Všetky tri happeningy je možné vidieť ako videozáznamy, na ktorých Staromestská knižnica spolupracovala s mladým kameramanom, študentom VŠVU, Samuelom Gregorom Dzurekom a taktiež s majstrom svetla Jakubom Ťapuchom z Bratislavského bábkového divadla.

Prostredníctvom týchto sugestívnych záznamov sa môžete preniesť na tieto vystúpenia a zažiť genius loci Staromestskej knižnice na Záhrebskej i Panenskej ulici, kde sa odohrali. Ako uviedla riaditeľka knižnice Mgr. Jana Slezáková, Staromestská knižnica plánuje ďalšiu sériu „zvukov” na rok 2023.

Projekt Zvuk knižnice vznikol s podporou Férovej Nadácie O2.

Zvuk Knižnice, Kapitola 1: Katov Syn(th)

Zvuk Knižnice, Kapitola 2: Jori Josiphson

Zvuk Knižnice, Kapitola 3: Kasha

Viac o téme: #hudobnyprojekt #staromestskakniznica #zvukkniznice