Bývalý spevák Sex Pistols John Lydon zabojuje o postup do Eurovízie

Britská post-punková kapela Public Image Ltd, známa aj pod skratkou PiL, vyvesila pirátsku vlajku a mieri do neprebádaného územia komercie. Pod vedením kapitána Johna Lydona, ktorý v minulosti pôsobil v legendárnych Sex Pistols, sa uchádza o miesto v pesničkovej súťaži Eurovízia.

John Lydon je celebrita plná prekvapení a jedna z najviac nepredvídateľných postáv britskej hudobnej scény. Svoju kariéru odštartoval v polovici 70. rokov v skupine Sex Pistols (vtedy si ešte hovoril Johnny Rotten), ktorá v roku 1977 vydala svoj jediný, dnes už kultový album Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols. V rebélii na pódiách aj mimo nich kapela pokračovala len krátko, už v roku 1978 sa rozpadla. Lydon následne založil kapelu Public Image Ltd, s ktorou si ďalej budoval status hudobnej a pre mnohých aj módnej ikony.

PiL zvykne zaujať skôr hudobne ako škandálmi či správami, ktoré zaplnia titulky médií. Teraz však skupina rozvírila pokojné novoročné vody hudobnej scény oznámením, že chce reprezentovať Írsko v najsledovanejšej televíznej pesničkovej súťaži Eurovision Song Contest. Lídrovi kapely koluje v žilách írska krv po rodičoch, ktorí sa z Írska presťahovali do severného Londýna, kde sa 31. januára 1956 narodil John Joseph Lydon. Má teda nielen britské, ale aj írske a od roku 2013 i americké občianstvo.

Ľúbostný list manželke s Alzheimerovou chorobou
Ako by sa dalo očakávať, PiL nenechali tento svoj krok bez ďalších prekvapení. Tým ďalším je fakt, že do boja nevyrážajú s rebelskou punkovou skladbou ale s romantickou baladou Hawaii. Jednoduchá skladba síce nie je žiadnym objavom, no má chytľavú nostalgickú atmosféru, pripomínajúcu mix Albatrossa od Fleetwood Mac s Ramshackle Day Parade od Joea Strummera a jeho The Mescaleros. Samotný Lydon označil pieseň za ľúbostný list svojej manželke Nore Forster, ktorá trpí Alzheimerovou chorobou.

Kapela pesničku opisuje ako „zádumčivú, osobnú skladbu o láske, ktorá zarezonuje v mnohých ľuďoch“. „Venujeme ju všetkým, ktorí v živote prechádzajú náročným obdobím s osobou, ktorá pre nich znamená najviac,“ uviedol Lydon. „Je tiež posolstvom o nádeji, že láska nakoniec vždy zvíťazí,“ dodal 66-ročný spevák a skladateľ.


PiL Official | Public Image Ltd

Eurovíziu považuje za nechutnú
Tu sa však oprávnené citové rozpoloženie končí a frontman pokračuje v propagácii kapely jeho svojským štýlom. Pre írsku národnú rozhlasovú stanicu RTÉ Radio 1 totiž vyhlásil, že Eurovíziu v podstate považuje za nechutnú. „Je to hrôza, tie skladby. Všetko s tým spojené považujem za nechutné. Som skladateľ, vystupujem naživo a tieto šou sú extrémne falošné,“ vyjadril sa.

V kapele Public Image Ltd v súčasnosti pôsobia aj bubeník Bruce Smith, gitarista Lu Edmonds a basgitarista Scott Firth. Zakladajúci člen, gitarista Keith Levene zomrel v novembri 2022. Kapelu opustil v roku 1983. Skupina vydala svoj zatiaľ posledný album What the World Needs Now… v septembri 2015.

Okrem Public Image Ltd sa uchádza o postup za Írsko ďalších šesť interpretov. Všetci by sa mali predstaviť naživo 3. februára v Late Late Show. Finále Eurovízie sa bude konať 13. mája v Liverpoole. Írsko zvíťazilo v súťaži už sedemkrát, čo je najviac zo všetkých krajín.

Viac o téme: #Eurivízia #Hudba.SK #johnlydon #publicimageltd #sexpistols