Od prog metalu k sheogaze a indie popu: Iako Bei majú novinku Lonely Crossings

Hudba.sk; Roman Jakobej

Formácia Iako Bei pokračuje vo vydávaní singlov z pripravovaného druhého albumu Pursuits in 2ife: Vortex Fragoris, ktorý je naplánovaný na august 2023.

Po prvých dvoch prog metalových singloch sa kapela v novinke ukazuje v lyrickejšej podobe, kde kombinujú shoagaze a indie pop s elektronickými zvukmi ovplyvnenými 80 rokmi a gospelovými vokálmi. „Tak, ako ma fascinujú a bavia rôzne efekty a krabičky na basu, ma začali baviť aj synťáky,“ ozrejmil frontman Roman Jakobej. Jedná sa teda o jeden zo zásadných rozdielov oproti debutu. Navyše to, že väčšina albumu bola nahratá u Romana doma, umožnilo väčšie experimentovanie s vokálmi čo sa odzrkadlilo v podobe gospelového chorálu v refréne.

Skladba opisuje moment, kedy sa vášeň začne meniť na bremeno a vyznieva ako akási túžba nájsť niekoho, s kým by sa to zapálenie dalo zdieľať – parťáka v zločine. Klip túto myšlienku posilňuje mnohými zákulisnými zábermi, ktoré majú upriamiť pozornosť na všetko to, čo ľudia bežne v rámci umeleckej činnosti nevidia. „Skladbu som zložil ešte v roku 2012, keď som bol v Los Angeles. Cítil som sa tam veľmi osamelo a táto nálada sa pretavila do tohto songu,“ zaspomínal Roman.


Iako Bei

Klip točil a strihal Dominik Kopec, námet na klip vypracovala Nikola Čabáková spolu s Romanom, na klávesoch hral Šimon Majerník, rolu bubeníka si zahral terajší bubeník formácie – Jakub Mihaľov, a rolu saxofonistu si zahral Peter Kozák.

Vznik skladby ako aj albumu podporil Fond Na Podporu Umenia.

Viac o téme: #iakobei #lonelycrossings #novinka #singel