Maďarsko-slovenský film UMELOHMOTNÉ NEBO bude mať svetovú premiéru na prestížnom Berlinale

Zuzana Golianová, bARSdobrýchýr

Maďarsko-slovenský film UMELOHMOTNÉ NEBO bude mať svetovú premiéru na prestížnom Berlinale. Áčkový festival ho uvedie v súťažnej sekcii Encounters 17. februára 2023; do slovenských kín príde v priebehu tohto roka. Ide o prvý európsky animovaný film pre dospelých vyrobený na Slovensku. Odohráva sa na ceste medzi Budapešťou a Vysokými Tatrami v roku 2123, pričom nejde len o pohľad do apokalyptickej, dystopickej budúcnosti a konca sveta, snímka prináša aj posolstvo nádeje.

„Film sa odohráva v čase, kedy príroda celkom vyhynula a zostala len hŕstka ľudí. Vo filme diváci spoznajú aj známe miesta ako mestá Budapešť, Miškolc či Vysoké Tatry. Týmto je film výnimočný, lebo zobrazuje podmanivú víziu budúcnosti nášho územia a nám známych miest a to tak, ako ešte nikdy nebola vo filme zobrazená. Navyše nám odkazuje, že aj v tom najväčšom zúfalstve máme šancu zmeniť svoj osud silou lásky, že aj napriek katastrofickej vízii spojenej s klimatickou katastrofou tu je nádej na znovuzrodenie niečoho nového, nečakaného,“ povedal Juraj Krasnohorský z producentskej spoločnosti Artichoke.

Ústrednou témou je podľa neho pocit zodpovednosti za budúcnosť našej planéty a tiež vzťahy, rodina, partnerská láska i krízy, hľadanie zmyslu života.

Film budú na medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne sprevádzať tvorcovia z Maďarska i zástupcovia zo slovenskej strany, producent Juraj Krasnohorský (Artichoke), výkonná producentka za Slovensko Henrieta Cvangová (Artichoke) a supervízor 3D animácie Peter Košťál (Ekran). „Na festivale v Berlíne zároveň prebieha jeden z najdôležitejších filmových trhov festivalového roka European Film Market, na ktorom film zastupuje renomovaná spoločnosť Films Boutique. O film tam môžu prejaviť záujem filmové platformy, televízie a distributéri pre kinodistribúciu po celom svete. Po premiére v Berlíne budeme mať ambíciu film uviesť na najvýznamnejšom festivale pre animované filmy v Annecy v júli tohto roku, ako aj na čo najväčšom počte ďalších filmových festivalov. V slovenskej kinodistribúcii bude snímka uvedená v priebehu roku 2023, termín premiéry sa ešte upresňuje,“ povedal viac o najbližších plánoch s filmovou novinkou slovenský producent. Medzinárodný názov filmu je White Plastic Sky.

Oficiálna synopsa filmu Umelohmotné nebo: Do roku 2123 vymizne úrodná pôda z povrchu Zeme. Flóra aj fauna vyhynú. Tesne pred úplnou katastrofou vedci vyvinú mimoriadne výživnú rastlinu, ktorá však dokáže rásť len v ľudskom tele. Obyvatelia Budapešti žijú odrezaní od zvyšku sveta, ktorý sa premenil na mŕtvu púšť. Obyvateľstvo je rozdelené na dve skupiny: tí čo jedia a tí z ktorých sa jedlo vypestuje. Každý obyvateľ mesta je implantovaný zárodkom stromu v deň keď dovŕši päťdesiate narodeniny. Stefan, dvadsaťosem ročný psychológ verí, že takéto spoločenské zriadenie je jediná cesta, ako ľudstvo dokáže prežiť. Až do momentu, kedy sa jeho mladá žena Nora nechá dobrovoľne implantovať. Stefan má len pár dní na to, aby Noru zachránil skôr, ako rastlina ovládne jej telo. Jediné miesto, kde ju môžu operovať, je mýtické laboratórium Granum vo vzdialených Vysokých Tatrách, na konci nebezpečnej cesty cez púšť.

Film Umelohmotné nebo vznikol ako dvojstranná koprodukcia medzi Maďarskom a Slovenskom. Maďarská produkčná spoločnosť Salto Films vyrábala film v koprodukcii s maďarskou spoločnosťou Proton Cinema. Na Slovensku je producentom Artichoke a koproducentom filmu je RTVS. Koprodukcia prebiehala od fázy scenára filmu od roku 2016, pričom šlo o úzku tvorivú spoluprácu. „Hlavný tvorivý vklad na filme bol najmä v jeho výtvarnej časti, keďže prakticky každý záber filmu sa z nejakej časti realizoval na Slovensku, najmä pokiaľ išlo o výtvarnú stránku prostredí, textúr, pohybov kamier a svietenia,“ zdôraznil Juraj Krasnohorský a dodal, že film bol vyrábaný technikou kombinácie 2D animácie postáv a 3D animácie prostredí. Na Slovensku sa realizovala 3D animácia v štúdiu Ekran pod vedením Petra Košťála.
Realizáciu filmu finančne podporili Audiovizuálny Fond, maďarský fond NFI a fond Eurimages.

BIOGRAFIA PRODUCENT – JURAJ KRASNOHORSKÝ
Juraj sa narodil v Bratislave kde pôsobí ako filmový producent v spoločnosti Artichoke a ako pedagogický riaditeľ medzinárodného vzdelávacieho programu pre producentov CEE Animation Workshop. Študoval fyziku, matematiku a film v Ženeve, Bilbau a Paríži a na Slovensku od roku 2008 režíroval a produkuje filmy. Je absolventom programu EAVE, členom Asociácie producentov animovaného filmu a členom predstavenstva CEE Animation. Ako pedagóg prispieva k školeniam kreatívnych producentov v Európe a v Ázii.

PREZENTÁCIA PRODUKČNEJ SPOLOČNOSTI ARTICHOKE
Artichoke založili v roku 2010 producenti Juraj Krasnohorský a Henrieta Cvangová. Spoločnosť produkuje animované, hrané aj dokumentárne filmy. V roku 2016 mal premiéru v súťaži Semaine de la Critique v Cannes koprodukčný krátky animovaný film Superbia. V roku 2023 bude mať na Berlinale premiéru koprodukčný animovaný film Umelohmotné nebo v súťaži Encounters, ktorý by sa mal predstaviť aj v Slovenských kinách ešte tento rok. Ďalšie dva krátke animované filmy by sa mali dočkať festivalovej premiéry v 2023 vrátane očakávaného druhého filmu oskarovej režisérky Darii Kashcheevi. Na Slovensku je spoločnosť Artichoke známa úspešnou sériou filmov o architektúre Ikony, ktorej pokračovanie sa aktuálne pripravuje.

Viac o téme: #animovaný #Berlinale #umelohmotnenebo