Fiktívny popis jedného roka v živote rakúskej cisárovnej Alžbety, známej ako Sissi

Ani dvorský ceremoniál a pevne utiahnutý korzet nedokážu spútať rebelku, ktorá sa v ňom ukrýva.

Na Vianoce roku 1877 oslavuje rakúska cisárovná Alžbeta, zvaná Sissi, 40. narodeniny. Vo svojej reprezentatívnej úlohe po boku svojho manžela cisára Františka Jozefa I. nesmie vyjadriť svoj názor a musí navždy zostať mladou a krásnou. Aby splnila toto očakávanie, dodržiava prísny pôst, cvičí a svoj korzet šnuruje čoraz pevnejšie.

Ale Alžbeta má hlad po vedomostiach a chuť do života, čoraz viac sa búri proti hyperbolizovanému obrazu seba samej a už nie je ochotná žiť život obmedzovaný dvorným korzetom. Cestuje do Anglicka a Bavorska, navštevuje bývalých milencov a starých priateľov a hľadá vzrušenie a zmysel svojej mladosti.

Režisérka Marie Kreutzer prichádza s nadčasovým príbehom o odvážnej žene a jej nehynúcej túžbe po slobode, ktorému dominuje Vicky Krieps v úlohe rebelujúcej panovníčky, ktorá sa rozhodla zobrať osud do vlastných rúk.


Asociácia slovenských filmových klubov

Režisérka o filme:
Až kým som nezačala robiť rešerše pre Korzet, trilógiu Sissi som nevidela. Ale samozrejme, jej zobrazenia boli aj tak všade. Od roku 1996 žijem vo Viedni a jej tvár vidíte stokrát denne v každom obchode so suvenírmi. Sissi je určite hlavnou turistickou atrakciou nášho mesta. Projekt začal tak, že sa ma pred rokmi Vicky Krieps spýtala, či by som s ňou niekedy nechcela natočiť film o Sissi. Pretože suveníry boli jediné, čo som si mohla so Sissi spojiť, odpovedala som: Načo, preboha? Ale niekde vo mne tá myšlienka bublala a neskôr som o nej začala čítať. Pristupovala som k materiálu s absolútne otvorenou mysľou, bez potuchy, či z toho niečo bude. Chcela som len zistiť, či je tam niečo, čo by sa ma dotklo a oslovilo ma. A veľmi rýchlo som objavila tú špecifickú fázu Alžbetinho života, keď sa na jednej strane začala búriť proti dvorskému ceremoniálu a na druhej strane sa začala sťahovať a izolovať; čas, keď sa pre ňu celkom zjavne stalo nemožné vtesnať sa do vopred určenej šablóny.

Je tu pocit, že vždy musíte napĺňať svoj veľkolepý obraz, pretože to je jediný spôsob, ako môžete získať uznanie a lásku – zistila som, že je to mimoriadne zaujímavé a univerzálne. Mnohé z očakávaní, s ktorými sa Alžbeta musela popasovať, sú aj dnes vnucované ženám. Byť krásna je stále považované za najdôležitejšiu a najcennejšiu vlastnosť ženy. Historický pokrok to nezmenil, napriek ženskému hnutiu a emancipácii. Ženy sú stále považované za menej hodnotné, ak majú nadváhu alebo sú staršie. Atraktívna partnerka stále posilňuje postavenie muža. Jediný rozdiel medzi vtedy a dnes je v tom, že ľudia o tom hovorili otvorene: „Všetko, čo potrebuješ, je byť príťažlivá – preto som si ťa vybral, preto si tu,“ hovorí František Jozef Alžbete.

Urobila som prieskum najmä o tejto fáze Alžbetinho života, ale pri premene na filmový príbeh som sa rozhodla voľne narábať s obsahom a formou.

Viac o téme: #ASFK #dráma #historický #Korzet #životopisný