Na obrazovkách RTVS štartuje dokumentárna séria Fetiše republiky

Filip Púchovský, RTVS

Pri príležitosti osláv 30. výročia vzniku Slovenskej republiky pripravila RTVS novú dokumentárnu sériu Fetiše republiky.

Projekt voľne nadväzuje na predchádzajúce, divácky mimoriadne úspešné série Fetiše socializmu I. a II., Fetiše televízie a Fetiše Nežnej revolúcie. Séria krátkych filmov Fetiše republiky zachytáva zásadné, ale aj bizarné a humorné fenomény 90-tych rokov. Nová dokumentárna séria Fetiše republiky štartuje prvou epizódou s názvom Deti republiky už v stredu 8. februára o 22.05 h na Jednotke.

„Pokračovať v cykle Fetiše považujem za pozitívny počin z hľadiska celkovej dramaturgie RTVS. Oceňujem nielen ich spoločenskú aktuálnosť, ale v tomto prípade aj časovú, keďže tentokrát bude séria mapovať obdobie po vzniku Slovenskej republiky. Cez príbehy jednotlivých ľudí, obyčajných, ale aj tých mienkotvorných a verejne známych, hlbšie načrieme aj do hĺbky a podstaty nášho bytia. Minulé série Fetišov priniesli divákom nielen poznanie, ale aj potrebný nadhľad a aj trochu humoru a dokázali osloviť divákov. Verím, že aj v novej sérii bude pohľad mladej filmárskej generácie na život a osudy ľudí v začiatkoch novej republiky veľkým benefitom celého cyklu Fetiše republiky,“ vyjadrila sa dramaturgička relácie Vlasta Ruppeldtová.

Projekt Fetiše republiky voľne nadväzuje na predchádzajúce, divácky mimoriadne úspešné série Fetiše. Cyklus krátkych (26′) filmov tento raz zachytáva fenomény 90-tych rokov – najmä obdobia po vzniku samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993, počiatočnú eufóriu, politické zmeny a turbulencie, nové trendy a hodnoty, nástup kapitalizmu a všestrannej liberalizácie… úplne novú (česko)slovenskú každodennosť.

Obdobie po vzniku samostatnej Slovenskej republiky ponúka množstvo jedinečných námetov a tém, zároveň je obdobím, ktoré priamo zažili už aj mladšie generácie televíznych divákov. Témy pre jednotlivé diely boli vyberané v spolupráci tímu K2 production a RTVS tak, aby zachytávali rôznorodosť obdobia, jeho temné, aj vtipné stránky. Zámer ostáva podobný ako pri predchádzajúcich cykloch – humorno-náučné mapovanie vybraných fenoménov našej novodobej histórie. Séria Fetiše republiky nejde po povrchu témy, práve naopak – formou irónie a nadľahčeného tónu sa chce dotknúť aj vážnych a kľúčových tém, ktoré charakterizujú toto obdobie. Podobne ako pri ostatných “fetišovských” cykloch budú jednotlivé krátke filmy postavené na výpovediach respondentov, na využití archívov a komentári.

Nová dokumentárna séria Fetiše republiky štartuje prvou epizódou s názvom Deti republiky už v stredu 8. februára o 22.05 h na Jednotke.


RTVSOfficial

Prehľad epizód dokumentárnej série Fetiše republiky:
8. februára o 22.05 h na Jednotke – DETI REPUBLIKY (réžia Vladislava Sárkány)
15. februára o 22.10 h na Jednotke – BABKY DEMOKRATKY (réžia Jana Mináriková a Dušan Bustin)
22. februára o 22.05 h na Jednotke – HROMADNÉ OSVIETENIE ALEBO VČERA KOMUNISTA, DNES KATOLÍK (réžia Vladislava Sárkány)
1. marca po 22.00 h na Jednotke – KULT TELA (réžia Jana Bučka Michal Fulier)
8. marca po 22.00 h na Jednotke – TECHNIKA, VEĽKÝ KROK PRE SLOVÁKOV (réžia Miriam Petráňová)
15. marca po 22.00 h na Jednotke – TISÍC A JEDEN EROTICKÝ KLUB (réžia Marek Kuboš)
22. marca po 22.00 h na Jednotke – FILM A MÉDIÁ (réžia Róbert Šveda)
29. marca po 22.00 h na Jednotke – LITERATÚRA (réžia Vladislava Sárkány)
5. apríla po 22.00 h na Jednotke – HOMMO PODNIKATEĽ (réžia Filip Fabián)
12. apríla po 22.00 h na Jednotke – HUDBA (réžia Braňo Špaček)

Viac o téme: #dokumentarny #fetiserepubliky #RTVS